Mariana Bitang: Nu dispărem din gimnastica românescă, o sprijinim din alte posturi

Mariana Bitang: Nu dispărem din gimnastica românescă, o sprijinim din alte posturi

Mariana Bitang a declarat, joi, că ea şi Octavian Bellu nu vor dispărea din gimnastică românească odată cu retragerea de la conducerea tehnică a lotului naţional feminin, ci vor sprijini această disciplină din alte posturi.

"Nu se clatină absolut nimic, sunt nişte lucruri absolut fireşti în viaţă. Poate şi noi am fost prea mult timp antrenori şi este firesc să dai şansa şi altora să se evidenţieze şi să-şi probeze profesionalismul. Noi nu dispărem din gimnastica românească, noi vom rămâne în interiorul sistemului, sprijinindu-l din cu totul alte posturi", a spus Bitang.

Bellu şi Bitang vor continua să se implice în selecţia tinerelor gimnaste, în cadrul unui proiect susţinut de OMV Petrom, o activitate care le ocupă mult timp celor doi tehniceni.

"Orice începe frumos, trebuie să se termine la fel de frumos şi cred că dacă am început cu selecţia în gimnastică, probabil e normal să terminăm tot cu un proiect de care gimnastica avea foarte mare nevoie. De echipa naţională nu îmi este dor, pentru că ne-am văzut acum două zile. Cred că s-a interpretat uşor eronat sau tendenţios. Aş vrea să revin pentru a fi cât se poate de clară: noi nu mai avem calitatea de antrenori coordonatori, asta nu înseamnă că am ieşit din gimnastica românească. În momentul acesta suntem angrenaţi în acest proiect. Nu este uşor, vedeţi colaborările pe care le avem cu cluburile care găzduiesc aceşti copii. Sunt foarte multe lucruri în spate de care nu ştiţi şi care acaparează extrem de mult timp şi consumă foarte multă energie, respectiv şcolarizare, organizare. Rămânem să coordonăm acest proiect de selecţie, chiar vrem ca aceşti copii să fie crescuţi din punct de vedere tehnic foarte corect, astfel încât peste câţiva ani să putem emite pretenţii la cele mai înalte trepte ale podiumurilor mondiale şi vom rămâne în contact şi cu echipa naţională în calitate de consilieri sau supervizori", a explicat Bitang.

Ea a promis că va ajuta lotul de gimnastică, în cazul în care i se va cere sprijinul: "Oricine va fi antrenor la lotul de gimnastică şi va dori să ne ceară sfatul sau în limita în care federaţia va decide că noi ne vom implica, noi vom reacţiona în consecinţă. Oricine a fost la lotul de gimnastică a avut presiunea acestui palmares impresionant la această disciplină."

Întrebată cu privire la o posibilă revenire pe termen lung ca antrenor coordonator, Bitang a exclus această posibilitate: "Nu. E o decizie definitivă, pentru că este extrem de greu acest angrenaj în care ne-am implicat. Chiar cred că mult mai important este ca acest proiect să funcţioneze. Prezentul este deja cristalizat, mare lucru nu mai putem influenţa, pe când viitorul îl putem influenţa determinant în perioadele astea şi e mult mai important să încercăm să creştem nişte copii pe care i-am selecţionat din câteva zeci de mii, să creştem corect şi frumos o generaţie care din nou să se impună."

Mariana Bitang a negat şi posibilitate de a pleca să antreneze în străinătate. "Ofertă de afară? Haideţi să nu răstălmăcim lucrurile. Dacă nu am plecat până la vârsta asta, nu o să plecăm decât în concediu", a precizat ea.

Antrenoarea a mai declarat că obiectivul actualei echipe feminine de gimnastică este obţinerea califciării la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016.

"Va fi o competiţie (n.r. - Campionatele Mondiale) grea pentru noi, deoarece ca de obicei, ca în ultimii ani nu avem din ce face selecţia. Avem şase din şase gimnaste. Larisa, fără a pune presiune pe ea sub nicio formă, devine piesa de rezistentă. Cred că cel mai important este să asigurăm calificarea la JO de la Rio. După aceea mai sunt aproape doi ani, timp în care mai urcă copii cu vârsta de senioare, iar lucrurile vor sta cu totul altfel", a explicat Bitang.

Mariana Bitang a participat, marţi, alături de ministrul apărării, Mircea Duşă , ministrul tineretului, Gabriela Szabo, Octavian Bellu, Sandra Izbaşa, Marian Drăgulescu, Silvia Stroescu şi Alina Dumitru la inaugurarea Centrului Olimpic de gimnastică din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua. În cadrul acestui centru vor locui, se vor antrena şi vor beneficia de masă 30 de sportive, care în prezent au între şase şi şapte ani. Cele 30 de sportive au fost selecţionate din peste 1.300 de copii, iar în centru vor locui 14 sportive, în regim permanent, şi 16 în regim de semicantonament.

Mariana Bitang a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că ea şi Octavian Bellu nu mai sunt antrenori coordonatori ai lotului olimpic feminin de gimnastică, astfel că nu vor însoţi delegaţia României la Campionatele Mondiale de la Nanning (China), competiţie care va începe în 3 octombrie.

"După Campionatele Europene, după luna iunie, calitatea noastră de antrenori coordonatori a încetat. Este o decizie definitivă. Încercăm să mai ajutăm cum putem, am făcut cât am putut", a declarat Mariana Bitang, pentru MEDIAFAX.

Bitang şi Bellu vor continua însă implicarea în parteneriatul public-privat dintre OMV Petrom şi gimnastica feminină, conform contractului care a fost semnat în primăvara acestui an, suma donată de sponsor fiind de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltare şi selecţie la nivelul copiilor, în intervalul 2014-2016.

Echipa României, formată din gimnastele Larisa Iordache, Ştefania Stănilă, Andreea Munteanu, Ana Maria Ocolişan, Silvia Zarzu, Paula Tudorache şi rezerva Ioana Nicoară, va participa la Campionatele Mondiale de la Nanning (China), între 3 şi 12 octombrie, potrivit înscrierilor nominale anunţate de forul internaţional de profil (FIG).

Gimnastele tricolore vor fi însoţite de staful tehnic format din Lăcrămioara Moldovan, Lucian Sandu şi Cristian Moldovan, conform unei informări a Federaţiei Române de Gimnastică.

Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu vor fi numiţi alţi "principali" până la Campionatele Mondiale, echipa urmând să fie condusă de Lucian Sandu.

 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”