Marian Oprișan, cel mai vechi baron PSD, a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, după aproape 20 de ani

Marian Oprișan, cel mai vechi baron PSD, a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, după aproape 20 de ani

Liderul PSD Marian Oprișan a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de aproape 20 de ani. Candidatul comun al PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, este cel care a câștigat funcția în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

La alegerile locale din 2020 alegătorii l-au putut vota direct pe președintele Consiliului Județean. În urmă cu 4 ani, acesta a fost ales dintre consilierii județeni, votați pe liste, chiar de către aceștia. 

„Dacă pică Oprișan, este un semnal mai puternic decât înfrângerea Gabrielei Firea. Gândiți-vă puțin ce înseamnă: Gabriela Firea este venită în PSD de șase ani. Oprișan e fibră! Oprișan înseamnă PSD. Oprișan însemna unul dintre nemuritori din PSD”, a comentat duminică seara, la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Cătălin Dumitru Toma, născut în 1977, este senator PNL și președintele organizației județene a liberalilor. 

Marian Oprișan, unul dintre „greii” PSD

În vârstă de 55 de ani, Marian Oprișan a fost considerat întotdeauna unul dintre „greii” PSD.

A intrat în partidul condus pe atunci de Ion Iliescu încă din 1990 și timp de doi ani a fost vicepreședinte al organizației de tineret a FSN. În 1992 a devenit membru fondator al Frontului Democrat al Salvării Naţionale din România și la scurt timp a fost numit lider al organizației din Vrancea a Frontului Democrat al Salvării Naţionale. Până în 2003 a fost la conducerea locală a partidului care, între timp, și-a mai schimbat de două ori numele și a devenit Partidul Democraţiei Sociale din România, apoi Partidul Social Democrat. Doar cinci luni Marian Oprișan a fost simplu membru PSD, din februarie până în iulie 2003. În iulie a fost din nou numit lider al PSD Vrancea, funcție pe care o păstrează până în prezent. În plus, încă de la început a făcut parte și din structura de conducere a partidului la nivel național.

De 20 de ani neîntrerupți, Marian Oprișan este președinte al Consiliului Județean Vrancea, mai precis din anul 2000. Însă anterior acestei date, el a mai deținut fie funcția de vicepreședinte al CJ Vrancea, fie chiar de președinte, pentru un an, încă din 1995. Totodată, începând din anul 2000 a fost cooptat în structura de conducere a mai multor organizații regionale mai largi:

12 iunie 2015 – prezent – președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est
17 mai 2013 – prezent – vicepreşedinte al Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare (CEPLI)
14 martie 2013 – prezent – preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
2010 – 24 mai 2013 – presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est
2004 – martie 2013 – vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
2000 – 2002 – preşedinte Executiv al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România
2000 – 2002 – vicepreşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională, ADR 2 Sud-Est
Ca studii, Marian Oprișan este licențiat în științe politice, după ce între anii 1999 și 2003 a urmat Facultatea de Științe Politice (SNSPA). Are și un atestat de funcționar public pe care l-a obținut în 1999, la Iași. 

Înainte de a intra în politica post-Revoluție, Marian Oprișan a fost, din 1984 până în 1990, operator calculator la Întreprinderea de Confecții Focşani. În 1990 și-a făcut o firmă, S. C. Seven Stars S.A. Focşani, pe care a condus-o timp de cinci ani.

Funcționarul public cu o mamă bogată

Anul trecut, Marian Oprișan a fost surprins la volanul unei maşini în valoare de peste 100 000 de euro. Întrebat cum de își permite o astfel de mașină, liderul PSD a declarat că maşina aparţine mamei sale, care îi împrumută autoturismul din când în când.

„Mașina a fost cumpărată de mama mea, ea este proprietarul. Mie mi-o mai dă din când în când s-o conduc câte cinci minute. Dacă sunteți interesați de mai multe detalii întrebați-o pe ea. Mama mea nu este funcționar public, ci persoană privată și nu văd care este problema“, a declarat Marian Oprișan pentru Ziarul de Vrancea, adăugând că și alte mașini la volanul cărora a fost surprins sunt tot ale mamei sale.

De unde are însă Lucia Gherarde, mama baronului PSD, bani pentru fiul său? Aceeaşi publicaţie îl cita pe Marian Oprişan cu o declaraţie din urmă cu câţiva ani în care susţinea că mama sa are banii primiţi de la... el. „Acum 15 ani nu puteam, dar vreau să vă spun un lucru… Eu nu am venit de pe stradă în administraţie… Când am intrat în administraţie, în 2005, făcusem deja prima societate pe acţiuni cu capital privat din România. Când am plecat din ea aveam deja 1,5 milioane de mărci, banii mei. Bani pe care, e adevărat, i-am dat mamei mele”.

Marian Oprișan a fost și în vizorul DNA, încă din 2006, în așa-numitul dosar „Căprioara”, dar a fost achitat definitiv în 2015, după nouă ani de proces. Procurorii DNA îl acuzaseră, din poziția sa de președinte al Consiliului Județean, de cheltuirea ilegală a aproape două milioane de dolari.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…