Marian Munteanu, LUMINI și UMBRE. „Prințul Universității” care a ajuns să fie ASOCIAT cu „CĂLĂUL studenților”, Virgil Măgureanu

Marian Munteanu, LUMINI și UMBRE. „Prințul Universității” care a ajuns să fie ASOCIAT cu „CĂLĂUL studenților”, Virgil Măgureanu

Marian Munteanu, liderul studentilor in timpul mineriadei din 1990 si simbol al Pietei Universitatii la acea vreme, a fost desemnat, marti, candidatul PNL la Primaria Capitalei, la o zi dupa retragerea din cursa a lui Ludovic Orban, urmarit penal de DNA. Munteanu a devenit cunoscut dupa ce, in timpul demonstratiei studentesti din Piata Universitatii din 13-15 iunie 1990, un miner a incercat sa il decapiteze cu o secure si a stat 4 zile in coma. In anul 2000, Marian Munteanu, care anterior il acuzase pe Virgil Magureanu (seful SRI in 1990) de reprimarea violenta a manifestatiei din 13-15 iunie a studentilor, a fost propus candidat la alegerile prezidentiale din partea Partidului National Roman, condus chiar de Virgil Magureanu. Ulterior, fostul lider al studentilor si-a retras candidatura. Presa a scris, de-a lungul timpului, si despre legaturi de afaceri (cu armament si tehnica militara) intre fostul lider al studentilor si fostul sef al SRI. In prezent, Marian Munteanu face parte dintr-o initiativa lansata in ianuarie 2016 si numita Grupul pentru Romania (GPR), care promoveaza un nationalism desantat. In 2016, el a lansat si platforma civica "Alianta Noastra", care promoveaza o politica ultra-nationalista si anti-occidentala.

* "Alianta Noastra", platforma civica a lui Munteanu, promoveaza o politica ultra-nationalista si anti-occidentala

Grupul Pentru Romania (GPR) a fost lansat pe 13 ianuarie 2016 si se vrea "o entitate ce are ca scop salvarea Romaniei", printre fondatori numarandu-se, alaturi de Marian Munteanu, actorii Dan Puric si Florin Zamfirescu si "alti mari intelectuali ai tarii noastre", potrivit fondatorilor.

De asemenea, pe 28 martie, Marian Munteanu a anuntat ca a demarat procedurile de infiintare a platformei civice nationale "Alianta Noastra", care promoveaza o politica ultra-nationalista si anti-occidentala.

Printre obiectivele platformei "Alianta Noastra" se numara "Restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetatenilor romani cu privire la teritoriul national; oprirea instrainarii proprietatilor agricole, a resurselor solului si subsolului, recuperarea celor instrainate abuziv sau ilegal; oprirea oricaror interventii care pun in pericol climatul, apa, resursele naturale si, in general, mediul inconjurator".

De asemenea, platforma isi propune "Apararea si sustinerea activa a drepturilor identitare nationale, a institutiilor si valorilor fondatoare ale civilizatiei romanesti, traditionale si moderne a familia, satul, scoala, biserica, armata, credinta crestina, limba romana, reperele spirituale, culturale si istorice; descurajarea oricaror actiuni xenofobe sau antiromanesti si blocarea oricaror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrangere, actualul profil - etnic, cultural sau religios - al Romaniei."

Un alt obiectiv este "Apararea si sustinerea activa a drepturilor identitare nationale, a institutiilor si valorilor fondatoare ale civilizatiei romanesti, traditionale si moderne - familia, satul, scoala, biserica, armata, credinta crestina, limba romana, reperele spirituale, culturale si istorice; descurajarea oricaror actiuni xenofobe sau antiromanesti si blocarea oricaror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrangere, actualul profil - etnic, cultural sau religios - al Romaniei." 

Marian Munteanu s-a remarcat si prin faptul ca ideile sale politice sunt prezentate pe larg in cateva publicatii online declarat legionare sau cu simpatii legionare.

* Bunicul lui Marian Munteanu, detinut politic in Siberia

Marian Teofan Dragos Munteanu s-a nascut pe 19 iunie 1962 in comuna Gradistea din Giurgiu si este de profesie etnolog si profesor. Este autorul unor cercetari si studii de etnologie, antropologie si folclor, dar detine si o firma de resurse umane (Agentia de servicii Professional SRL).

Provine dintr-o familie de intelectuali cu radacini moldave si aromane - tatal sau, Vladimir Munteanu (1930-1992) a fost de profesie inginer, iar mama sa, Maria Munteanu (nascuta in 1940) a fost profesoara de limba romana. Bunicul sau pe linie paterna, Teofan Munteanu (1905 - 1957), invatator si ofiter al armatei romane, a fost detinut politic (1940-1956) in lagarele de concentrare de la Vorkuta si Norilsk (Siberia), potrivit prezentarii de pe site-ul personal, munteanu.ro.

Parintii si bunicii sai nu au activat, inainte de 1989, in vreun partid politic, se mai arata in prezentarea de pe site.

Marian Munteanu a absolvit Scoala Centrala din Bucuresti, profilul filologie-istorie, iar apoi de Litere a Universitatii din Bucuresti, specializarea romana-portugheza (in anul 1991).

* Liderul studentilor in anii '90

In perioada studentiei, inainte de 1989, Marian Munteanu a organizat dezbateri si colocvii, la care participau studenti, promovand teme si subiecte din operele unor autori interzisi sau cenzurati in perioada comunista.

Pe 23 decembrie 1989 a infiintat Liga Studentilor, asociatie nationala al carei presedinte a fost pana la terminarea studiilor, in 1991.

In aceasta calitate, a fost principalul coordonator al demonstratiilor studentesti din Piata Universitatii (aprilie-mai 1990) si al grevei nationale studentesti din decembrie 1990.

In timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, este batut crunt de minerii veniti la Bucuresti. A stat in coma timp de patru zile dupa ce Denes Domokos, sef de tura la mina Livezeni, a incercat sa-l decapiteze cu o secure. Ulterior, Parchetul i-a intocmit lui Denes Domokos dosar penal pentru tentativa de omor, acesta fiind condamnat la 8 ani de inchisoare.

* Prima initiativa politica in anii '90, candidat la prezidentiale in 2000 din partea partidului lui Magureanu

Prima initiativa politica a lui Marian Munteanu a fost Miscarea pentru Romania (1992-1995), descrisa pe site-ul sau ca organizatie cultural-politica de tineret al carei obiectiv era infiintarea unui partid politic de orientare national-democrata. Organizatia lui Munteanu nu s-a transformat in partid politic din lipsa de resurse materiale.

In anul 2000, lui Marian Munteanu i s-a propus intrarea in viata politica si candidatura la alegerile prezidentiale din partea Aliantei Nationale, rezultata din unirea Partidului Unitatii Nationale (PUNR) cu Partidul National Roman (condus de Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1990 - 1997).

Munteanu, care in trecut in acuzase pe Virgil Magureanu de reprimarea violenta a miscarilor studentesti din Piata Universitatii, in calitate de director al SRI, a acceptat initial candidatura la prezidentialele din 2000, insa s-a retras din cursa inaintea scrutinului.

Alianta Nationala a obtinut doar 1% la alegeri si s-a autodizolvat, principalii lideri (Valeriu Tabara, Mircea Druc si Dorin Iacob) trecand la Partidul Democrat, condus de Petre Roman si apoi de Traian Basescu.

Presa a scris in mai multe randuri si despre posibile legaturi de afaceri intre Marian Munteanu si Virgil Magureanu, cel pe care fostul lider al studentilor il acuzase in trecut ca ar fi fost calaul tinerilor din Piata Universitatii in anii '90. Cei doi ar avea legaturi in afaceri cu armament si tehnica militara.

* Etnolog si expert in resurse umane si management la firme de consultanta

Dupa terminarea studiilor in Romania in 1991, Marian Munteanu a beneficiat, in 1993, de un stagiu de specializare in stiinte politice si guvernamentale la Washington, ca bursier al National Forum Foundation (Admiral Jeremiah Denton Foundation).

In anul 2005 a devenit Doctor al Universitatii din Bucuresti, specializarea etnologie si folclor (magna cum laude), cu teza "Folclorul detentiei - Ideea de libertate in cultura traditionala romaneasca".

Din anul 1999 Marian Munteanu preda cursuri de etnologie, antropologie, folclor si istoria religiilor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, in calitate de profesor asociat.

Este membru al Asociatiei de Stiinte Etnologice din Romania (ASER) si editor al revistei de etnologie CERC (Cercetari Etnologice Romanesti Contemporane).

De-a lungul timpului a lucrat ca expert in resurse umane si management la diferite firme de consultanta, precum si in domeniul editorial.




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…