Marian Godină, text de o duritate rară după ce a ascultat „Macarena”
Polițistul Marian Godină a avut o reacție pe Facebook în legătură cu melodia momentului, „Macarena”, cântată de Erika Isac, care în patru zile de la publicare a strâns 1,6 milioane de vizualizări pe YouTube: „Acum stau și mă întreb și eu, dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde, astfel încât să fiți nevoite să trimiteți locația live?”, se întreabă Godină. El spune că versurile i se par puerile, că li s-ar adresa unei „categorii de femei vulnerabile” și că, din câte a observat, „din păcate sunt foarte multe în postura asta”.
Marian Godină a reacționat printr-un mesaj pe Facebook care a strâns peste 2.000 de reacții și 570 de comentarii în două ore de la publicare.
„Atunci, când tu, ca femeie matură, bălești la o melodie ca asta, de ce ne-am mai mira dacă am auzi o fată de 15 ani strigând către un coleg să o pupe în pi.s*ă?”
- „Ritmul e fain, refrenul la fel, mi-a plăcut și mie. Dar versurile sunt cele care au intrigat și au făcut atâta lume să își dea cu părerea, implicit pe mine. Mie versurile mi se par puerile și mi se mai pare că se adresează unei categorii de femei vulnerabile, iar din câte am observat, din păcate sunt foarte multe în postura asta.
- Zic asta după ce am văzut atât de multe distribuiri și comentarii de apreciere la adresa piesei, unele venite de la femei în toată firea”, scrie el pe Facebook.
El face referire și la o altă melodie a Erikăi Isac, intitulată „Tupeista”.
- „Cu toate astea, o altă piesă, dintre ale aceleiași artiste, are niște versuri care spun așa: "A făcut mama o tupeistă, cui nu-i place să mă pupe la ..." Desigur că se referă la vagin, nu la pistă sau alt cuvânt care rimează cu tupeistă.
- Atunci, când tu, ca femeie matură, bălești la o melodie ca asta și o validezi în spațiul public, că vai Doamne, ce mesaj puternic, oare de ce ne-am mai mira dacă am auzi o fată de 15 ani strigând în stația de autobuz, cât o ține gura, către un coleg, un băiat, să o pupe în pi.s*ă? Păi e fata tupeistă, are mesaje puternice, nu?”, susține Godină.
„Dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde, astfel încât să fiți nevoite să trimiteți locația live?”
Polițistul se declară de acord că există mulți „Mireli din Turnu Măgurele” (referință la versurile melodiei, în care bărbații abuzatori sunt numiți astfel), dar se întreabă cu ce-i schimbă lui Mirel concepția despre viață ascultarea acestei melodii: „Bănuiesc că cu absolut nimic”.
- „În niște versuri ale melodiei, am auzit asta: "fată, îți las locație live în caz de ceva". Se face referire, desigur, la situatia în care o fată/femeie se întâlnește cu un bărbat și simte nevoia, din teamă, să trimită unei prietene locația live, ca cineva să știe de ea.
- Aici am văzut că, din nou, foarte multe femei au rezonat cu asta, multe au spus chiar că sunt pățite. Acum stau și mă întreb și eu, dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde, astfel încât să fiți nevoite să trimiteți locația live?.
- Eu sunt un om mai de modă veche și mă gândesc că e firesc ca primele întâlniri între un bărbat și o femeie să aibă loc în niște locuri publice (restaurant, cafenea, cofetărie) fără ca măcar să fie nevoie să urci în mașina cuiva necunoscut.
- Dacă te întâlneși cu bărbați de pe Tinder sau cu unii cunoscuți pe Facebook după un scurt schimb de mesaje, iar apoi accepți să vină să te ia cu mașina din fața blocului ca să mergeți pe cine știe unde, atunci da, ar fi necesar să trimiți cuiva numărul mașinii și locația live, iar starea de teama de neprevăzut ar fi normală.
- Dar ar fi anormal să faci asta și ar trebui să te întrebi de ce o faci. Când simți nevoia să trimiți cuiva locația live înseamnă că nu ar trebui să te duci cu acel bărbat nicăieri
- Ar trebui să urmeze o perioadă de cunoaștere, să știi cu ce se ocupă omul ăla exact, eventual să verifici, sunt multe pârghii acum, invlusiv Facebook, dar mai ales să începi să-l cunoști personal cât mai bine, să vezi ce hram poartă, ce familie are, de ce e singur etc. E o cale lungă până să pleci cu el la o cabană, la mare sau în orice alt loc nepublic. Asta dacă te respecți ca femeie”, continuă Godină, care este tatăl unei fetițe.
Polițistul concluzionează că versurile melodiei „Macarena”, cântată de Erika Isac, sunt mai degrabă „împotriva bombardierilor și pentru femeile care, din păcate, au avut parte de ei”.
Cântăreața de trap Erika Isac a stârnit o furtună pe rețelele de socializare odată cu lansarea piesei cu versuri licențioase „Macarena”, o adaptare a hitului care a făcut furori în anii '90.
Erika, în vârstă de 23 de ani, a lansat o melodie-manifest în care folosește un limbaj explicit pentru a vorbi despre stereotipurile legate de femeie din societatea românească, cât și despre violența la care sunt supuse.
„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/ Să ne protejeze de cine?”.