Margarita Simonian, regina războaielor secrete informaționale ale Rusiei, dezvăluiri despre campaniile de influență ale Kremlinului
Directoarea rețelei de televiziune RT, finanțată de statul rus, Margarita Simonian, pare să nu se sfiască să admită deschis acuzația SUA precum că ar fi un jucător cheie în „operațiunile de influență malignă” ale Kremlinului. Ba chiar se mândrește cu asta, scrie Washington Post.
Margarita Simonian FOTO PROFIMEDIA
Recent, ea a ironizat eforturile Washingtonului de a închide canalele de propagare a influenței Kremlinului peste hotare în ceea ce descrie drept o campanie de „gherilă” împotriva SUA, părând să contrazică astfel Kremlinul ce neagă vehement existența unor astfel de operațiuni.
Ironizând ancheta SUA privind legăturile între angajații rețelei RT și Kremlin, Simonian a spus sfidător: „Toți angajații RT și redactorul șef se supun doar ordinelor Kremlinului!”. Ea a subliniat, adresându-se autorităților SUA: „Ce credeți - că primesc ordine de la CIA? De unde altundeva aș putea primi ordine dacă conduc o instituție de presă rusă finanțată de stat?”
Margareta Simonian a locuit un an în SUA
Simonian, care a locuit la o familie americană din New Hampshire în adolescența ei, în anii 1990, și care stăpânește perfect limba engleză, este cunoscută pentru retorica mușcătoare și propaganda ei eficientă.
Săptămâna trecută, justiția americană a pus sub acuzare doi angajați ai RT - fosta Russia Today - acuzându-i de spălare de bani în legătură cu o operațiune care ar fi presupus plata a aproape 10 milioane de dolari unor influenceri americani de dreapta pentru a răspândi propaganda Kremlinului.
În țările occidentale, „inclusiv în Statele Unite, am început să lucrăm sub acoperire”, a declarat ea. „Am organizat o serie de proiecte de gherilă. Nu voi spune dacă acestea sunt proiectele de care ne acuză Statele Unite sau e vorba de altele”.
Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a impus sancțiuni lui SimonIan, motivând că este „o figură centrală în eforturile de influență malignă ale guvernului rus”, precum și altor opt angajați ai RT, unui fost oficial al Kremlinului și altor două companii. Totodată, autoritățile americane au închis 32 de domenii de internet, deși sute de domenii încă sunt funcționale.
Măsurile au vizat mai multe operațiuni majore de influență, inclusiv proiectul RT, dar și unul cu nume de cod „Good Old USA Project”, parte a operațiunii rusești „Doppelganger”, raportată anterior în Washington Post, și coordonată de Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului de cabinet al Kremlinului.
Margarita Simonian, care conduce și agențiile de presă Rossia Segodnia and Sputnik, este considerată o figură centrală a operațiunii informaționale globale dusă de Kremlin și un element crucial al confruntării hibride a acestuia cu Vestul. SUA evaluează că operațiunile de influență sunt menite să semene dezbinare în Statele Unite și aliații lor, să submineze democrația americană, să afecteze interesele SUA, să-l promoveze pe Trump și să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina.
Simonian avea doar 25 de ani când a fost numită redactor-șef al Russia Today, lansat în 2005. Anterior, a fost reporter la o televiziune locală.
A avut o ascensiune fulminantă, remarcabilă într-o națiune în care puține femei au mai ajuns pe asemenea culmi, mai ales că, potrivit biografiei oficiale a lui Simonian, avea origini modeste în calitate de fiică a unui depanator de frigidere din orașul sudic Krasnodar.
Ea a crescut într-o casă năpădită de șobolani, cu robinet de apă afară și toaletă în comun cu alte cinci familii.
Atacuri asupra educației americane
La vârsta de 15 ani, în 1995, ea a locuit un an la o familie americană, și anume la Andrew O'Hara, un instalator din Bristol, statul New Hampshire, și la soția sa, Dorothy, care au decedat în 2022, respectiv 2020.
Simonian amintește de această perioadă în atacurile sale frecvente la adresa sistemului educațional american și când descrie SUA drept o națiune lipsită de curiozitate și slab educată. Ea a spus recent la televiziunea de stat că în gospodăria O'Hara nu era nicio carte.
În urmă cu câteva zile, spunea despre acesta că este un eșec colosal, ceea ce explică faptul că cetățenii sunt slab informați, și chiar prezentând acest lucru ca pe o politică guvernamentală intenționată „de a-i priva cu totul pe cetățenii americani de aceasta”.
„Din cauza tuturor acestor lucruri, ei nu înțeleg. Ei încă trăiesc cu amenințarea roșie” și cu amintirile despre Cortina de Fier, a spus ea.
Recunoscând deschis, duminică, la televiziunea de stat, că RT coordonează operațiuni informaționale secrete în Statele Unite, ea l-a contrazis direct pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a negat mereu operațiunile rusești de influență străină.
„Ei bine, firește că este o prostie. Nu interferăm”, a spus el săptămâna trecută, când au apărut ultimele acuzații ale SUA.
În aprilie, Simonian se lăuda cu „jocul” de-a prinsul cârtiței pe care forțează CIA să-l joace, creând sute de canale de dezinformare „nelegate de noi”, dar despre care susține că au generat rapid audiențe uriașe.
CIA închidea uneori și 600 de canale odată, dar între timp „am făcut deja altele noi”. La un moment dat, ea a susținut că canalul ei a strâns 14 miliarde de vizualizări, o cifră care nu a putut fi verificată independent.
Comentarii acide despre Ucraina
Pe lângă remarcile ei caustice despre politica externă a SUA și apărarea acerbă a politicii ruse, Simonian a făcut comentarii controversate despre ucraineni, acuzându-i că sunt naziști iremediabili.
În aprilie 2022, ea a spus că ucrainenii suferă un fel de psihoză colectivă pentru că au rezistat invaziei Rusiei. „Spre groaza mea, spre regretul meu, o parte considerabilă a poporului ucrainean s-a dovedit a fi cuprins de nebunia nazismului”, a spus ea în timp ce vorbea la canalul pro-Kremlin NTV.
„Nu întâmplător îi spunem naziști”, a spus ea . „Ceea ce te face nazist este natura ta animalică, ura ta sălbatică și dorința ta sălbatică de a scoate ochii copiilor pe baza naționalității.”
În iulie 2022, ea a spus că Rusia trebuie să-și construiască un viitor fără Ucraina, „pentru că Ucraina, așa cum este, nu poate continua să existe. Nu va exista nicio Ucraina așa cum o cunoaștem în urmă cu mulți ani.”
Criticii, inclusiv regretatul lider al opoziției ruse Alecsei Navalnîi, au acuzat-o că a strâns o avere prin taxarea excesivă a statului pentru servicii și i-au atacat istoria de retorică genocidă împotriva Ucrainei la televiziunea rusă.
Într-un film de investigație din 2020, intitulat „Paraziți ”, Navalnîi a dezvăluit că Simonian și soțul ei au strâns sume masive furnizând servicii iluzorii mai multor companii deținute de stat.
„Oricât de mediocri ar fi, aproape un milion de ruble le-au fost pompate din buzunarele noastre”, a spus el în film. „Toate rudele trăiesc pe spinarea noastră. Toți clienții lor sunt companii deținute de stat.”
Navalnîi a poreclit-o „Mâncător de castori” după o postare pe o rețea de socializare în 2012 în care și-a detaliat planurile de a fierbe un cap de castor ca bază pentru o tocană.
Dar ea s-a răzbunat în cele din urmă. Când a pus capăt grevei foamei în închisoare în 2021, protestând față de lipsa de tratament medical, Simonian i-a trimis un pachet cu salam uscat din carne de castor într-o cutie pe care a lipit un autocolant RT.
Sursa: adevarul.ro