Margareta Pâslaru împlinește duminică 80 de ani. Cele mai frumoase cinci cântece ale artistei

Margareta Pâslaru împlinește duminică 80 de ani. Cele mai frumoase cinci cântece ale artistei

Margareta Pâslaru, artista cu o carieră fabuloasă, cu peste 230 de apariţii pe suport discografic și aproape 800 de piese înregistrate, cu interpretări memorabile în filme şi teatru, care s-a bucurat de recunoaşterea națională şi internaţională, împlinește 80 de ani.

Pregătirea artistică a Margaretei Pâslaru (născută la 9 iulie 1943 în București) a început în copilărie, cu lecții de harpă, balet, pian și pictură.

Avea doar patru ani și jumătate la prima sa apariție în public, în rolul copilului „Madame Butterfly” de Puccini, pe Scena Operei Naționale.

La vârsta de 15 ani, a debutat în muzica ușoară, pe scena Casei de Cultură Grivița Roșie, fiind acompaniată de Paul Ghentzer. Realizatoarea transmisiunii TV de la Casa de Cultură, Ileana Pop, a remarcat-o, iar George Grigoriu i-a scris partitura „Chemarea mării”, piesă pe care a înregistrat-o la Radio, în anul 1959. Melodia a devenit primul ei mare șlagăr şi a marcat și debutul discografic al Margaretei Pâslaru.

Printre melodiile sale memorabile se numără piese precum: „Timpul”, „Dacă ai ghici”, sau „Diamant fermecat”.

Una dintre piesele inconfundabile interpretate de artistă, pe care generații după generații au fredonat-o, este „Lasă-mi toamnă pomii verzi”.

Considerată de mulţi o artistă complexă, a cărei voce oferă posibilităţi infinite, Margareta Pâslaru a inspirat 65 de compozitori . Printre cei care i-au încredinţat marii artiste creaţiile lor se numără: Henry Mălineanu, Aurel Giroveanu, Edmond Deda şi Nicole Kirculescu.

Debutul său în film a avut loc în anul 1961, în „Fumatul strict oprit”, în regia lui Valeriu Lazarov. Urmează, trei ani mai târziu, distribuția sa în piesa „Opera de trei parale” de Bertold Brecht, în rolul Polly Peachum, la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”.

Dintre filmele celebre în care a jucat amintim: „BD la munte şi la mare”, „Veronica” şi „Moartea domnului Lăzărescu”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…