Marea păcăleală/Cât ficat conțin de fapt conservele de pate
În urma analizei a 40 de produse de la 14 producători și distribuitori de produse de tip "pate de porc" care se regăsesc pe piaţa din România, Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons a anunțat că ficatul de porc se regăseşte într-o proporţie cuprinsă între 15 şi 47% din compoziţie, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons.
Conform sursei citate, în total au fost analizate 40 de produse de la 14 producători/ distribuitori.
"Din punct de vedere al ingredientului principal: 45% au în compoziţie prim ingredient apa, 37,5% au în compoziţie prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziţie prim ingredient slănină, 5% au în compoziţie prim ingredient alt timp de carne", se menţionează în comunicat.
Potrivit studiului, din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie: 25% au în compoziţie proteină animală din/de porc, 77,5% au în compoziţie slănină, 37,5% au în compoziţie şorici, iar 15% proteină animală din porc, slănină şi şorici.
Reprezentanţii InfoCons precizează că, din punct de vedere al aditivilor alimentari, 72,5% dintre produse au în compoziţie între 1 şi 6 E-uri (aditivi alimentari).
Aditivii alimentari cel mai des utilizaţi sunt: nitrit de sodiu (E250), carmina (E120), caragenan (E407), trifosfaţi de sodiu (E451).