Marea iubire a actriței Gina Patrichi. Dragostea ca-n filme cu un renumit avocat: unde s-au cunoscut

Marea iubire a actriței Gina Patrichi. Dragostea ca-n filme cu un renumit avocat: unde s-au cunoscut

Apropiații spun că era la fel de frumoasă indiferent dacă era pe scenă, îmbrăcată în rochie de regină, sau în Piața Amzei, la cumpărături, îmbrăcată în jeanși și tricou. Astăzi se împlinesc 87 de ani de la nașterea actriței Gina Patrichi.

Gina Patrichi, pe numele său real Eugenia Margareta Elena Patrichi, este considerată una dintre cele mai distinse şi talentate doamne ale teatrului şi filmului românesc. S-a stins din viaţă într-o zi de 18 martie, în anul 1994, la doar 58 de ani, măcinată de cancer.

Gina Patrichi, o actriță superbă FOTO cinemagia.ro

Gina Patrichi, o actriță superbă FOTO cinemagia.ro

Gina Patrichi s-a născut pe 8 martie 1936 şi ajuns în lumea teatrului de la vârsta de 16 ani, fiind admisă la Institutul de Teatru, la clasa profesoarei Aurei Buzescu. Din motive numai de ea ştiute, Gina Patrichi nu şi-a terminat studiile şi a mers să lucreze ca bibliotecară undeva pe litoral, la Mamaia.

La 20 de ani, a fost chemată la Galaţi, unde tocmai se înfiinţa un nou teatru şi unde fusese repartizat ca regizor Valeriu Moisescu, fost coleg de institut. Avea să debuteze pe scena Teatrului Dramatic din Galaţi într-o piesă a regizorului Valeriu Moisescu ”Nota zero la purtare”, în rolul principal, cel al elevei Mariana Pleşoianu.

S-au întâlnit la bâlci

Aici începe povestea de dragoste dintre actriță și soțul ei Victor Anagnoste, într-o seară de septembrie. Gina Patrichi, tânără, frumoasă, se afla la un bâlci improvizat, cu o tiribombă cu lanțuri și o roată uriașă. Actrița s-a urcat în roată și în vârtejul amețitor i-a zburat un pantof care a căzut chiar lângă tânărul avocat Victor Anagnoste. Actorul Ștefan Bănică, fost coleg de facultate al Ginei și coleg de teatru, a vrut să-i recupereze pantoful, dar Victor Anagnoste a spus că vrea să i-l înapoieze personal și s-o cunoască pe ”Cenușăreasa” acelei seri. Actrița i-a prezentat scuze pentru incident și l-a invitat pe avocat la teatru.

Cei doi s-au căsătorit curând, iar în 1966 s-a născut fiica lor, Oana. Aceasta a povestit în urmă cu câțiva ani, pentru Adevărul, despre cât se bine se înțelegea cu mama sa. Când locuiau în centrul Bucureștiului, pe o stradă situată între Piața Victoriei și Piața Romană și când Oana se mărise și pleca spre liceu pe role, mama o conducea o bucată de drum tot pe role.

Ce poveste i-a spus actrița

Dragostea dintre cei doi a început cu o poveste pe care Gina Patrichi i-a spus-o chiar viitorului soţ, Victor Anagnoste. „Cunosc o poveste despre flori. Într-o dimineaţă, un boboc de trandafir răsări lângă un boboc de trandafiriţă. S-au uitat îndelung unul la celălalt. Soarele puternic le-a desfăcut petalele, transformându-i în două flori minunate. Trandafirul i-a spus: «Viaţa noastră este scurtă. Te privesc şi sunt vrăjit de frumuseţea şi parfumul tău. Dă-mi o şansă să te iubesc!». «Bine – consimţi trandafiriţa – să chemăm o albină“, scrie radioromaniacultural.ro

Victor Anagnoste i-a supraviețuit marii actrițe. Pe 18 martie 1994, Gina Patrichi a fost răpusă de cancer, iar soțul ei a decedat în 2011, la 82 de ani.

Nu a refuzat niciun rol

În cei aproape opt ani petrecuţi la Galaţi, la Teatrul Dramatic, Gina Patrichi a jucat în peste 30 de premiere. Nu a refuzat nici un rol. A trecut cu uşurinţă de la tragedie la comedie, de la roluri de subretă, la cele de dramă, de la personaje puternice, la cele romantice, de la vampa Wanda, la timida şi generoasa Gena din ”Titanic Vals” .

În 1964, a fost invitată să se alăture colectivului Teatrului Bulandra din București, condus de regizorul, actorul și scenograful de mare valoare Liviu Ciulei. Aici a jucat marile sale roluri. În film a debutat remarcabil, alături de Victor Rebengiuc, cu rolul Rozei Ianoși din filmul ”Pădurea spânzuraților”, al lui Liviu Ciulei (1964).

Tragediană prin vocaţie datorită forței de interpretare, vocii ei speciale și inteligenței, Gina Patrichi a interpretat cu aceeași pasiune şi roluri pentru teatru radiofonic, participând, de asemenea, la spectacole de muzică și poezie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”