Marea evadare din „orașul iPhone” din China: au mers 100 de km pe jos să scape de COVID

Marea evadare din „orașul iPhone” din China: au mers 100 de km pe jos să scape de COVID

Liderul Chinei, Xi Jinping, insistă că nu se va face nicio abatere de la politica zero Covid, dar haosul declanșat de măsurile sanitare stricte este vizibil pentru toată lumea la cea mai mare fabrică de asamblat produse Apple, Foxconn din orașul Zhengzhou.

Angajați Foxconn din „orașul iPhone“ au plecat pentru a scăpa de restricții COVID FOTO Twitter

Angajați Foxconn din „orașul iPhone“ au plecat pentru a scăpa de restricții COVID FOTO Twitter

Cea mai mare fabrică de telefoane iPhone din lume, unde lucrează aproximativ 300.000 de angajați. a fost afectată de un focar de Covid-19. Autorităţile din China au decis să plaseze în lockdown zona din jurul fabricii, 600.000 de locuitori primind ordinul să nu își părăsească domiciliul fără un motiv imperativ.

BBC a vorbit cu muncitorii de acolo, care descriu o nevoie urgentă de a evada din fabrică pentru propria lor siguranță. Unii spun că s-au temut pentru viața lor.

Cu cât poveștile și speculațiile continuă mai mult, cu atât devin mai extreme.

Nu a ajutat faptul că administratorii Foxconn, care administrează unitata, au declarat că nu există infecții Covid în fabrică, deși au existat o mulțime de persoane cunoscute de angajați care au fost testate pozitiv.

Sute de mii de angajați au primit ordin să nu părăsească acest imens complex industrial. După ce muncitorii au fost limitați doar la dormitoarele muncitorilor și la alte părți ale fabricii, zvonurile au trecut la un alt nivel.

De exemplu, un tânăr muncitor de 21 de ani a auzit că armata ar urma să intre și să preia controlul pentru a pune în aplicare un fel de experiment de „trai cu Covid”, care presupunea ca toți locuitorii din acea parte a orașului Zhengzhou să se îmbolnăvească.

Potrivit acestor zvonuri, planul era să vadă câți dintre ei vor muri. Apoi, dacă măcelul nu ar fi fost prea mare, acest lucru ar fi oferit un ghid pentru a stabili dacă restul Chinei ar putea să renunțe la restricțiile Covid sau nu.

De exemplu, sâmbătă seara au circulat imagini pe un grup al angajaților, cu un gard galben de tip barieră care a fost dat în jos pentru a le permite unora să scape.

O angajată a mărturisit pentru BBC, că următoarea zi după ce au circulat acele imagini, ea a primit mai multe vești de la prietenii ei care au reușit să se întoarcă în orașele lor natale. Jumătate dintre cei din camera ei de opt persoane au plecat.

Covid-ul s-a răspândit rapid

O altă lucrătoare a mărturisit pentru BBC că a intrat brusc în panică înainte de a pleca. „Să fiu sinceră, nu am crezut că va fi atât de rău la început. Dar apoi oamenii din jurul meu au început să se infecteze. Cazurile pozitive din alte cămine nu au fost luate în carantină timp de câteva zile. Cei pe care îi cunosc și care au continuat să lucreze, toți au început să se confirme ca fiind pozitivi”, a spus ea.

Muncitorii de la Foxconn nu au voie să plece deoarece cea mai mare parte a orașului Zhengzhou se află în prezent sub o formă de izolare, cel puțin oficial.

Acest lucru înseamnă că, chiar dacă transportul public ar funcționa, muncitorii Foxconn nu au voie să urce la bord, iar acest lucru include și taxiurile.

Singura soluție pe care ei o văd este cea de a sări gardul și pur și simplu de a merge pe jos. Pentru unii, acest lucru a însemnat să călătorească pe jos cu tot ce pot căra pe o distanță de peste 100 de kilometri.

În scene care amintesc de marea depresiune de acum un secol, muncitorii s-au îngrămădit în spatele camioanelor, aprinzând uneori mici focuri pentru a se încălzi.

Imaginile cu sute de oameni care merg spre locul natal, pe jos au continuat să apară, răspândindu-se mai întâi în provincia Henan, apoi în toată China și în întreaga lume.

Aceasta este o dezorganizare economică de tip zero-Covid în plină desfășurare.

Ignoranța generalizată cu privire la natura bolii

În cea mai mare parte a Chinei, oamenii sunt la fel de îngroziți de posibilitatea de a contracta virusul ca și cum ar fi vorba de cancer.

Guvernul chinez nu a făcut prea multe pentru a schimba aceste neînțelegeri și, de fapt, de multe ori le-a înrăutățit.

Povestea celor care conduc aici a fost că, în alte părți, Covidul a făcut ravagii în rândul populației, dar chinezii ar trebui să se considere norocoși pentru că au Partidul Comunist care îi protejează cu abordarea „zero-Covid”.

Această strategie a împiedicat ca spitalele din țară să fie luate cu asalt, dar Covid a dus la o pierdere tragică de vieți. Cu toate acestea, este, de asemenea, adevărat că - pentru majoritatea persoanelor infectate care au fost vaccinate - contractarea virusului înseamnă câteva zile de boală acasă și nimic mai mult. Acest ultim punct este un lucru pe care mulți din China nu îl cunosc deloc.

Prin urmare, atunci când muncitorii de la Foxconn au ajuns în orașele lor natale și au fost plasați în instalații de carantină construite în grabă în liceele locale, pentru ei acest lucru nu a fost la fel de rău ca iadul Covid pe care și-l imaginau că se va abate asupra lor la fabrică.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”