
Marea Britanie, vulnerabilă la sabotaje rusești. Britanicii sunt îndemnați să-și pregătească un „kit de supraviețuire” pentru 72 de ore
Teama că Rusia ar putea sabota conductele de energie ale Marii Britanii îi determină pe consilierii de securitate să recomande familiilor să își pregătească un „kit de supraviețuire” pentru 72 de ore.
Pe măsură ce Regatul Unit își continuă ambițiile de a atinge obiectivele de mediu Net Zero, ceea ce presupune închiderea centralelor pe cărbune, țara a devenit din ce în ce mai dependentă de importurile de gaz și electricitate pentru a menține energia în casele britanicilor.
Aproape 40% din aprovizionarea cu gaz a Marii Britanii provine din Norvegia, mare parte din aceasta fiind livrată prin singura conductă Langeled, lungă de 1126 de kilometri.
Îngrijorările privind un posibil atac rus asupra infrastructurii energetice subacvatice a Marii Britanii s-au intensificat în ultimele luni, după ce una dintre navele de spionaj ale Rusiei, Iantar, a fost detectată în Marea Nordului, hărțuind infrastructura critică a Regatului Unit.
În contextul în care Marea Britanie s-a aflat aproape de a se confrunta cu întreruperi de curent în timpul iernii trecute – fiind salvată doar de rezervele de urgență și de importurile de energie electrică din Danemarca – experții în securitate susțin că gospodăriile britanice ar trebui să urmeze exemplul Uniunii Europene, care recomandă cetățenilor să își pregătească un kit de supraviețuire pentru trei zile.
Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviațuire
Acest kit ar trebui să includă apă, alimente neperisabile, medicamente, un radio cu baterii, o lanternă, acte de identitate și un cuțit multifuncțional.
Protecția infrastructurii subacvatice vitale va face parte din Revizuirea Strategică a Apărării (SDR) elaborată anul acesta de fostul secretar general al NATO, lordul Robertson.
Avertismentele au venit după ce Moscova a fost acuzată de o serie de incidente de sabotaj aparent în Marea Baltică în ultimii doi ani, care au afectat cablurile și conductele de gaz. De asemenea, în 2022, conductele de gaz Nord Stream din Germania au fost sabotate.
În paralel, rușii sunt suspectați că au instalat dispozitive de ascultare pe turbinele eoliene offshore din Marea Britanie, în încercarea de a urmări mișcările submarinelor britanice.
„Știm că rușii sunt activi în Marea Nordului și au capacitatea de a pune capăt legăturilor noastre energetice,” a declarat o sursă. „Trebuie să devenim mult mai autosuficienți, și repede. Și gospodăriile trebuie să fie pregătite pentru orice eventualitate.”
Parlamentarii se tem că obsesia lui Ed Miliband pentru obiectivul Net Zero face ca Marea Britanie să fie mai vulnerabilă în fața sabotorilor ruși.
Secretarul pentru Energie a promis să transforme Marea Britanie într-o „superputere a energiei curate” până în 2030, limitând utilizarea combustibililor fosili la mai puțin de 5% din energia electrică produsă.
Ultima centrală pe cărbune din Regatul Unit, de la Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire, a fost închisă în septembrie trecut, după ce a funcționat din 1967. Capacitatea acesteia de 2 gigawați era suficientă pentru a furniza energie pentru până la două milioane de gospodării. În următorii ani, Marea Britanie ar putea pierde cel puțin două dintre centralele nucleare care asigură în prezent o sursă constantă de energie electrică, stabilizând rețeaua națională.
Acest lucru va face ca țara să depindă și mai mult de fermele eoliene și solare, unde producția scade semnificativ în lipsa vântului sau a soarelui, fiind susținută de o flotă de centrale pe gaz învechite.
Sursele afirmă că alimentarea cu energie a Marii Britanii depinde în prezent de un număr mic de nave care sosesc săptămânal cu livrări de gaz natural lichefiat din Qatar sau Statele Unite.
Deputatul conservator Nick Timothy a declarat: „Căutarea decarbonizării cu orice preț ne lasă mai vulnerabili și cu prețuri la energie insuportabile pentru familii și devastatoare pentru afaceri. Ed Miliband ne face din ce în ce mai dependenți de importurile de electricitate.
„Însă interconectoarele [cablurile electrice de înaltă tensiune] sunt expuse și vulnerabile la atacuri din partea statelor ostile, precum Rusia.” Pe 8 ianuarie, Marea Britanie s-a aflat la doar câțiva pași de a impune întreruperi de electricitate, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ani buni.
Temperaturile scăzute și problemele pe unele dintre interconectoare și centralele pe gaz au dus la scăderea capacității de producție la vârful cererii. În același timp, vântul slab a redus semnificativ cantitatea de energie generată de fermele eoliene ale țării. Dacă cererea ar fi depășit oferta, operatorii rețelei ar fi fost obligați să aplice întreruperi de curent pe alocuri, iar analizele indicau că Birmingham ar fi putut fi una dintre zonele vizate, scrie Daily Mail.
Riscul s-a diminuat doar atunci când operatorul sistemului energetic din Marea Britanie a plătit aproximativ 17 milioane de lire sterline pentru a menține două centrale pe gaz în funcțiune, iar un cablu de înaltă tensiune care aducea energie din Danemarca, cunoscut sub numele de Viking Link, a fost repornit mai devreme decât era planificat pentru a suplimenta oferta de energie.
„Suntem acum extrem de dependenți de importurile de electricitate și vom deveni și mai dependenți de acestea,” a spus o sursă.
Directorul general al MI5 a avertizat cu privire la tacticile GRU
„Directorul general al MI5 a avertizat cu privire la tacticile GRU [serviciul de informații al armatei ruse] în țările occidentale, inclusiv sabotaje sau incendii. Infrastructura energetică este un țintă ușoară.”
Temerile de sabotaj rusesc au crescut după ce patru cabluri subacvatice din Marea Baltică au fost tăiate într-un interval de trei luni.
De Crăciun, cablul Estlink 2, care leagă Finlanda de Estonia, a fost avariat de o navă petrolieră care a tras ancora pe fundul mării.
Totodată, secretarul apărării, John Healey, a ordonat anul trecut unui submarin nuclear de tip Astute din cadrul Marinei Regale să iasă la suprafață aproape de nava de spionaj rusească Iantar, după ce aceasta a fost suspectată că interferează cu cablurile subacvatice din Marea Irlandei.
„Se crede că Yantar are capacitatea de a lansa un mini-submarin cu trei membri ai echipajului, numit Pr1860, care poate opera la adâncimi de până la 6.096 metri.”
Acesta poate de asemenea să lanseze o serie de vehicule subacvatice autonome, despre care experții în securitate tem că ar putea fi folosite pentru a plasa explozibili pe conducte.
Cea mai importantă conductă a Marii Britanii, Langeled, pornește de la stația de procesare a gazului Nyhamna de pe insula norvegiană Gossa și ajunge la terminalul de gaz Easington din County Durham.
Aceasta transportă anual până la 26 de miliarde de metri cubi de gaz către Marea Britanie – mai mult de o treime din consumul anual al țării. „Energia în general și gazul în particular reprezintă o zonă de mare îngrijorare. Aș sublinia dependența extrem de mare de conducta Langeled din Norvegia, care reprezintă un punct unic de eșec în cadrul sistemului,” a spus Dr. Sidharth Kaushal, cercetător senior la Royal United Services Institute.
Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat: „Investițiile în energie curată și oportunitățile economice pe care le oferă vor consolida securitatea noastră și vor reduce facturile.
„De asemenea, elimină orice dependență față de statele ostile, lucru pe care îl contracarăm suplimentar în cazul Rusiei prin susținerea Ucrainei, prin solidaritatea cu aliații NATO și prin combaterea activităților maligne ruse.”
O sursă guvernamentală a precizat că premierul Keir Starmer intenționează să „reînvie inima industrială a Regatului Unit” prin investiții în captarea și stocarea carbonului și prin crearea de noi ferme eoliene.
„Ne concentrăm pe asigurarea faptului că Marea Britanie dispune de apărarea necesară, cu planuri de a ajunge la 2,5% din PIB pentru apărare până în 2027,” a precizat prim ministrul britanic.
Sursa a mai menționat că nu există planuri de a încuraja gospodăriile să își pregătească kituri de supraviețuire.
Sursa: adevarul.ro