Marea Britanie, SUA, UE și China semnează o declarație privind pericolul „catastrofal” al inteligenței artificiale
Marea Britanie, SUA, UE și China au fost de acord că inteligența artificială reprezintă un risc potențial catastrofal pentru omenire, în prima declarație internațională care abordează această tehnologie în plină emergență, notează The Guardian.
Douăzeci și opt de guverne au semnat așa-numita declarație de la Bletchley. FOTO: Shutterstock
Douăzeci și opt de guverne au semnat așa-numita declarație de la Bletchley în prima zi a summitului privind siguranța inteligenței artificiale , găzduit de guvernul britanic.
Declarația nu prevede înființarea unui centru internațional de testare în Regatul Unit, așa cum sperau unii membri ai guvernului britanic. Dar oferă un model pentru colaborarea internațională în viitor, cu viitoarele summituri privind siguranța planificate acum în Coreea de Sud, peste șase luni, și în Franța, peste un an.
„Există un potențial de vătămare gravă, chiar catastrofală, deliberată sau neintenționată, care rezultă din cele mai semnificative capacități ale acestor modele de inteligență artificială”, se spune în declarație.
Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a salutat declarația, numind-o „o realizare de referință care vede cele mai mari puteri ale lumii în materie de inteligență artificială că sunt de acord cu privire la urgența din spatele înțelegerii riscurilor IA”.
Michelle Donelan, secretarul britanic pentru tehnologie, a declarat reporterilor: „Pentru prima dată, avem acum țări care sunt de acord că trebuie să analizăm nu doar independent, ci și colectiv riscurile din jurul IA de frontieră”, a declarat Michelle Donelan, secretarul britanic pentru tehnologie.
Inteligența artificială de frontieră se referă la cele mai avansate sisteme, despre care unii experți cred că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii într-o serie de sarcini. Vorbind în marja summitului, miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk a avertizat: „Pentru prima dată, avem o situație în care există ceva care va fi mult mai inteligent decât cel mai inteligent om... Nu îmi este clar că putem controla un astfel de lucru”.
Comunicatul marchează un succes diplomatic pentru Marea Britanie și în special pentru Sunak, care a decis să găzduiască summitul în această vară după ce a devenit îngrijorat de modul în care modelele de inteligență artificială avansau rapid fără supraveghere.
Donelan a deschis summitul spunându-le colegilor săi participanți că dezvoltarea IA „nu poate fi lăsată la voia întâmplării, a neglijenței sau doar în seama actorilor privați”.
Pe scenă i s-au alăturat secretarul american al comerțului, Gina Raimondo, și viceministrul chinez al științei și tehnologiei, Wu Zhaohui, într-o rară demonstrație de unitate globală.
China a semnat declarația, care includea următoarea frază: „Salutăm eforturile depuse până în prezent de comunitatea internațională de a coopera în domeniul IA pentru a promova creșterea economică favorabilă incluziunii, dezvoltarea durabilă și inovarea, pentru a proteja drepturile omului și libertățile fundamentale și pentru a încuraja încrederea publicului în sistemele de IA pentru a-și realiza pe deplin potențialul”.
„Noi susținem principiile respectului reciproc, egalității și beneficiilor reciproce. Țările, indiferent de mărimea și amploarea lor, au drepturi egale în ceea ce privește dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale”, a declarat Wu.
Cu toate acestea, până în prezent, nu există prea multe acorduri internaționale cu privire la modul în care ar putea arăta un set global de reglementări privind IA sau cine ar trebui să le elaboreze.
Unii oficiali britanici au sperat că alte țări vor fi de acord să consolideze grupul de lucru guvernamental pentru IA, astfel încât acesta să poată fi folosit pentru a testa noile modele din întreaga lume înainte de a fi făcute publice.
În schimb, Raimondo a profitat de summit pentru a anunța înființarea unui Institut american pentru siguranța IA separat în cadrul Institutului Național de Știință și Tehnologie al SUA, pe care l-a numit „o terță parte neutră pentru a dezvolta cele mai bune standarde din clasa sa”, adăugând că institutul își va dezvolta propriile reguli de siguranță, securitate și testare.
La începutul acestei săptămâni, administrația Biden a publicat un ordin executiv privind IA prin care cere companiilor americane de IA, precum OpenAI și Google, să împărtășească rezultatele testelor de siguranță cu guvernul înainte de a-și lansa modelele de IA. În cursul zilei de miercuri, vicepreședintele Kamala Harris va ține un discurs despre IA la Londra, în care va vorbi despre importanța reglementării modelelor de IA existente, precum și a celor mai avansate din viitor.
Între timp, UE se află în curs de adoptare a unui proiect de lege privind IA, care are ca scop dezvoltarea unui set de principii de reglementare, precum și introducerea de norme pentru tehnologii specifice, cum ar fi recunoașterea facială în direct.
Donelan a sugerat că guvernul nu va include un proiect de lege privind IA în discursul regelui de săptămâna viitoare.
„Trebuie să înțelegem corect problema înainte de a aplica soluțiile”, a declarat aceasta, dar a negat că Regatul Unit a rămas în urma omologilor săi internaționali.
„Am chemat lumea laolaltă - primul summit global privind IA la frontieră - și nu ar trebui să minimalizăm sau să trecem cu vederea acest lucru”.
Sursa: adevarul.ro