Marea Britanie se pregăteşte pentru o secetă majoră: ce măsuri ar trebui să ia pentru a evita consecinţe grave

Marea Britanie se pregăteşte pentru o secetă majoră: ce măsuri ar trebui să ia pentru a evita consecinţe grave

În urmă cu patru ani, guvernul britanic a fost avertizat de către Comitetul Naţional pentru Infrastructură (NIC) că, până în anii 2030, va trebui să facă investiţii considerabile în echipamentele de alimentare cu apă ale naţiunii. Deşi au fost făcute unele îmbunătăţiri de către firmele de apă, aproape 3 miliarde de litri de apă se pierd în continuare în fiecare zi, relatează The Guardian.

Blocarea acestor pierderi va necesita o investiţie de aproximativ 20 de miliarde de lire sterline, a declarat Sir John Armitt, preşedintele comitetului, pentru Observer în acest weekend. El a adăugat că, dacă nu se investeşte acum, va trebui să se cheltuiască de două ori mai mult pentru a distribui apă îmbuteliată locuitorilor din Marea Britanie cu camioanele, în timp ce secetele tot mai frecvente afectează naţiunea.

„Trebuie să plăteşti pentru asta, într-un fel sau altul”, a spus el. „Aceasta ar putea fi investiţia în noi rezervoare sau mutarea apei în jurul ţării, precum şi oprirea scurgerilor”. Contorizarea apei este considerată de către industrie ca fiind cel mai bun instrument pentru reducerea consumului de apă - Marea Britanie are cel mai mare consum din Europa. Se estimează că au fost instalate contoare de apă doar în aproximativ jumătate din gospodăriile din Anglia şi Ţara Galilor, dar aceşti clienţi folosesc cu 33 de litri pe zi mai puţin decât media naţională, de 141 de litri pe zi.

Apelul NIC a fost susţinut de Rivers Trust, care a fost una dintre agenţiile cheie la reuniunea de urgenţă a Grupului naţional pentru secetă, convocată de guvern săptămâna trecută, în contextul în care condiţiile de secetă s-au extins în toată Anglia.

Mark Lloyd, de la Rivers Trust, a declarat că ar trebui luate măsuri mult mai devreme de sfârşitul deceniului. „Este nevoie de o campanie publicitară coordonată la nivel naţional pentru a reduce consumul de apă şi de contorizarea universală a apei”, a spus el. „Debitele scăzute ale râurilor sunt dezastruoase pentru viaţa sălbatică şi, în cele din urmă, trebuie să avem mult mai multă grijă de această resursă incredibil de preţioasă”.

Mark Owen de la Angling Trust a declarat că interdicţiile privind furtunurile de apă trebuie extinse în toată ţara, după ce Southern Water a devenit prima firmă care a introdus vineri o interdicţie pentru Isle of Wight şi Hampshire.

„Trebuie să vedem aceste interdicţii introduse în mod proactiv în mult mai multe locuri”, a spus Owen.

El a criticat lipsa de planificare guvernamentală pentru vremea extremă. „Nu există o abordare strategică, coerentă şi unitară. Reacţia este întotdeauna una impulsivă. Ceea ce se întâmplă atunci când ajungem în această etapă - când este foarte uscat şi cald - este că, dintr-o dată, consumul creşte brusc, deoarece oamenii umplu piscinele pentru copii şi îşi udă grădinile.”

Tom Bradshaw, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Fermierilor, a declarat că este nevoie de mai multe investiţii în irigaţii, în rezervoarele din ferme şi de un plan mai bun de gestionare a resurselor de apă. „Lipsa de precipitaţii înseamnă că culturi precum sfecla de zahăr şi porumbul dau probleme, în timp ce există provocări pentru fermierii care trebuie să irige legume de câmp şi cartofi. De asemenea, vremea uscată a împiedicat grav creşterea ierbii, ceea ce ar putea afecta aprovizionarea cu furaje pentru iarnă.”

Criticii spun că guvernul a primit numeroase avertismente, dar se pare că nu a luat nicio măsură.

Ceea ce observăm acum este că impactul climatic în ceea ce priveşte fenomenele meteorologice extreme se întâmplă mai frecvent şi cu o amploare mai mare decât s-a anticipat”, a declarat Martin Baxter de la Institutul de gestionare şi evaluare a mediului.

Un conglomerat de organisme guvernamentale a declarat că se pregătesc planuri majore pentru a îmbunătăţi stocarea şi transferul de apă în Anglia şi Ţara Galilor. O schemă de 500 de milioane de lire sterline numită Rapid - Alianţa autorităţilor de reglementare pentru progresul dezvoltării infrastructurii - a fost înfiinţată în comun în 2019 de către Ofwat, Agenţia de Mediu (EA) şi Inspectoratul pentru apă potabilă.

„În prezent, investigăm diferite scheme cu scopul de a le implementa pe cele mai promiţătoare în câţiva ani”, a declarat Paul Hickey, director general al Rapid.

Printre proiectele avute în vedere se numără o serie de noi rezervoare care ar putea fi construite în diferite părţi ale ţării şi proiecte care ar permite inginerilor să transfere apa din nordul Angliei, unde rezervele nu sunt tensionate, către sud. Acestea ar implica utilizarea râului Severn şi a canalului Grand Union ca şi conducte de apă dulce care ar uşura situaţia din sudul Angliei, care a fost cel mai grav afectat de secetă.

Totuşi, aceste proiecte vor costa miliarde de lire sterline şi este puţin probabil să fie puse în aplicare în următorul deceniu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...