Marea Britanie se pregătește pentru alegeri cruciale: Conservatorii riscă să piardă guvernarea după 14 ani

Marea Britanie se pregătește pentru alegeri cruciale: Conservatorii riscă să piardă guvernarea după 14 ani

Regatul Unit va organiza joi primele alegeri naționale din ultimii aproape cinci ani. Sondajele de opinie indică faptul că Partidul Conservator, condus de prim-ministrul Rishi Sunak, va fi penalizat pentru neîndeplinirea promisiunilor, după 14 ani la guvernare.

Marea Britanie ar putea avea un guvern laburist după 14 ani FOTO EPA-EFE

Marea Britanie ar putea avea un guvern laburist după 14 ani FOTO EPA-EFE

Conservatorii, care au preluat puterea în timpul crizei financiare globale, au fost criticați pentru economia în declin, servicii publice deteriorate și scandaluri repetate. Aceste probleme au deschis calea pentru ascensiunea Partidului Laburist, care a pus accentul pe promisiunea de schimbare în campania sa.

Dar conservatorii se confruntă și cu alte provocări. Partidul Reformei (populist de dreapta) atrage voturi de la aripa dreaptă a conservatorilor, după ce a criticat guvernul conservator pentru că nu a reușit să controleze imigrația.

În plus, competiția electorală este intensificată de ascensiunea Partidului Reformei, care atrage voturi din aripa dreaptă conservatoare.

Sistemul de vot

În Regatul Unit, alegerile pentru cei 650 de membri ai Camerei Comunelor au loc pe 4 iulie. În fiecare circumscripţie se organizează un singur tur de scrutin. Candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi este ales în parlament.

Majoritatea candidaţilor care ajung în parlament obţin mai puţin de 50% din voturi. Ei au pur şi simplu mai multe voturi decât adversarii lor.

Conservatorii și Laburiștii domină cursa. Liderul partidului care formează o majoritate în Parlament devine prim-ministru.

Rishi Sunak, fost șef al Trezoreriei și prim-ministru din octombrie 2022, conduce partidul în alegeri. Keir Starmer, fost procuror general în Anglia și lider al Partidului Laburist din aprilie 2020, este principalul său rival.

Alte partide, cu sprijin puternic în anumite regiuni, ar putea fi decisive pentru formarea unui guvern de coaliție dacă niciunul nu câștigă majoritatea absolută.

Partidul Național Scoțian, care susține independența Scoției, Liberal Democrații și Partidul Unionist Democrat, care promovează legăturile dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord, sunt următoarele mari trei partide din Parlament după Conservatori și Laburiști. Observatorii cred că noul Partid al Reformei, condus de Nigel Farage, ar putea atrage voturi de la Conservatori.

Care sunt provocările majore pentru conservatori?

Conservatorii se confruntă cu multiple provocări, inclusiv o economie fragilă, controverse legate de gestionarea imigrației și critici față de politica de mediu. În ciuda unor încercări de redresare economică și reducere a inflației, partidul rămâne sub presiune datorită problemelor persistente în sectorul sănătății și al mediului.

Decizia surprinzătoare a lui Sunak de a convoca alegeri în luna iulie, cu mai mult de trei luni mai devreme decât se anticipa, a stârnit controverse și speculații. Criticii acuză că aceasta ar putea fi o mișcare politică riscantă, având în vedere diversele probleme cu care se confruntă guvernul conservator.

Rezultatele alegerilor vor influența cursul viitor al politicii britanice, cu Partidul Conservator și Partidul Laburist confruntându-se într-o competiție intensă pentru susținere electorală. În contextul presiunilor crescânde din partea opoziției și a partidelor mai mici, alegerile din 4 iulie se anunță a fi un moment crucial pentru direcția politică viitoare a Regatului Unit.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Nu ştiu cine a dat...” / Cum a reacționat Roxana Nemeș după ce a aflat că a fost filmată în timpul unei partide de amor

2 Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX

3 Madalina Pamfile, prinsă de poliție în timp ce conducea haotic, în sectorul 1: fosta asistentă TV a fost încătușată după o reacție agresivă

4 Cum dai vârsta biologică a organismului înapoi prin 8 lucruri simple

5 „I-am ajutat suficient pe ucraineni?” Un general român decorat de americani are răspunsul