Marea Britanie: Scurgerile din presă privind Huawei nu reprezintă o ''infracţiune'' (Scotland Yard)
Scurgerile din presă privind decizia britanică de a autoriza participarea companiei chineze Huawei la reţeaua 5G, care au dus la demiterea ministrului apărării Gavin Williamson, nu reprezintă o ''infracţiune'', a anunţat sâmbătă Scotland Yard, relatează AFP.
Aceste scurgeri, privind discuţii care au avut loc în cadrul Consiliului pentru securitate naţională (NSC) şi care au regim de confidenţialitate, au dus la solicitări de deschidere a unei anchete judiciare din partea aleşilor opoziţiei, printre care şi deputatul laburist Tom Watson.
Însă ''dezvăluirile nu conţineau informaţii susceptibile să încalce legea privind secretele oficiale (Official Secrets Act)", a declarat într-un comunicat Neil Basu, unul dintre responsabilii de la şefia Scotland Yard.
"Nicio infracţiune nu a fost comisă. În aceste circumstanţe ar fi inadecvat să declanşezi o anchetă", a adăugat el.
Totul a început prin dezvăluirea, pe 23 aprilie, de către cotidianul The Telegraph, a deciziei luate de Theresa May de a autoriza grupul chinez Huawei să participe într-o măsură limitată la desfăşurarea reţelei 5G, în pofida avertismentelor SUA, care suspectează compania de spionaj în favoarea Beijingului.
Unda verde ar fi fost dată în chiar aceeaşi zi în cadrul unei reuniuni a NSC, format din miniştri şi înalţi responsabili din domeniul apărării şi securităţii, şi prezidat de Theresa May.
Scurgerea de informaţii, în contextul în care decizia guvernului era aşteptată până în lunea iunie, a dus la deschiderea unei anchete interne. Secretarul cabinetului, Mark Sedwill, cel mai înalt funcţionar din Marea Britanie, le-a scris persoanelor prezente la reuniune pentru a le întreba dacă sunt responsabile pentru această scurgere de informaţii.
Mai mulţi miniştri, printre care şi Gavin Williamson, au respins public orice responsabilitate în această scurgere de informaţii.
Miercuri însă, Theresa May i-a cerut lui Gavin Williamson să demisioneze din guvern, afirmând că are "dovezi irefutabile" ale implicării sale şi estimând că nu există "nicio altă versiune credibilă a evenimentelor pentru a explica această scurgere".
Într-o scrisoare adresată premierului May, Williamson a negat orice implicare. El a declarat pentru SkyNews că concedierea sa a fost "o decizie luată din motive politice". El a fost înlocuit cu euroscepticul Penny Mordaunt, până acum ministru pentru dezvoltare internaţională. AGERPRES