Marea Britanie: Riscurile Inteligenței Artificiale, subiectul primului summit global din domeniu. Elon Musk, așteptat la discuții
Lideri politici, magnați ai industriei tehnologice și experți în inteligență artificială (AI) se adună în Marea Britanie, cu ocazia lansării primului summit mondial dedicat riscurilor asociate cu creșterea rapidă a acestei tehnologii, arată AFP, citată de Agerpres.
Elon Musk, creatorul OpenAI CAPTURĂ Tesla YouTube
Revoluția tehnologică a AI, aflată în plină desfășurare, generează atât speranțe și aspirații, cât și temeri, care vor fi subiectul principal al acestei întâlniri de la conacul Bletchley Park, locul istoric de decodificare a mesajelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, situat în centrul Angliei.
În prima zi a summitului, participanții vor discuta despre pericolele potențiale ale inteligenței artificiale avansate, precum robotul conversațional ChatGPT.
Reprezentanți politici de înalt nivel sunt așteptați apoi joi, precum președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vicepreședinta americană, Kamala Harris, și prim-ministrul Italiei, Georgia Meloni - singurul șef de stat din G7 care va face deplasarea în Regatul Unit.
În pofida tensiunilor și a temerilor legate de spionajul industrial, China va fi de asemenea reprezentată, însă nu se știe deocamdată la ce nivel.
Antreprenori-vedetă din Sillicon Valley, precum Sam Altman și Elon Musk, care au creat împreună OpenAI, start-upul aflat la originea ChatGPT, ar trebui să participe și ei la această reuniune.
Miliardarul Elon Musk, care deține rețeaua de socializare X (fosta Twitter), a cerut în luna martie "o pauză" în cercetările dedicate inteligențelor artificiale cele mai avansate, cum ar fi ChatGPT4, alături de sute de alți experți internaționali.
El va participa și la o rundă de discuții cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak la finalul summitului.
Dezvoltarea rapidă a Inteligenței Artificiale îi sperie pe liderii politici
În absența unor politici comune, Marea Britanie dorește să devină un motor de cooperare internațională în această chestiune care a bulversat atât de mult planeta, încât "AI" a fost desemnat miercuri cuvântul anului de editorii dicționarului britanic Collins.
Guvernul britanic speră să se ajungă, cel puțin, la "o primă declarație internațională despre natura riscurilor AI". El propune, de asemenea, crearea unui grup de experți în inteligența artificială după modelul grupului GIEC pentru climă.
Inteligențele artificiale generative, capabile să producă texte, sunete și imagini în urma unei simple cereri și în doar câteva secunde, au făcut progrese fulminante în ultimii ani, iar următoarele generații ale acestor modele ar trebui să apară deja în lunile următoare.
Ele suscită speranțe imense pentru medicină și educație, dar ar putea să determine și "o amenințare existențială" prin destabilizarea societăților, permițând fabricarea de arme sau scăpând de sub controlul oamenilor, a avertizat guvernul britanic într-un raport publicat joia trecută.
„Riscurile generate de inteligențele artificiale avansate sunt mari", a avertizat într-un comunicat ministrul britanic al Tehnologiei, Michelle Donelan, care va deschide summitul de la Bletchley Park. "Acest summit ne oferă ocazia de a ne asigura că avem persoanele potrivite și cu o bună expertiză reunite în jurul mesei pentru a discuta despre modul în care putem să atenuăm aceste riscuri în viitor", a adăugat ea.
Provocarea constă în definirea măsurilor de protecție fără a împiedica inovarea laboratoarelor de inteligență artificială și a giganților din domeniul tehnologiei.
Reguli pentru companiile care generează AI
Uniunea Europeană și Statele Unite au ales calea reglementării, președintele Joe Biden anunțând luni o serie de reguli și de principii care au menirea de "a arăta calea" ce trebuie urmată la nivel internațional.
Săptămâna trecută, mai multe companii, precum OpenAI, Meta (Facebook) și DeepMind (Google), au acceptat să facă publice unele dintre regulile lor de securitate în privința AI, la cererea Regatului Unit.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Rishi Sunak, o sută de organizații, experți și activiști internaționali au deplâns faptul că acest summit se ține "cu ușile închise", că este dominat de giganții din sectorul noilor tehnologii și că include un acces limitat pentru societatea civilă.
"Trebuie să încetăm să ne mai gândim că firmele private cu scop lucrativ sunt singurii proprietari posibili și legitimi ai sistemelor de inteligență artificială, care ne transformă viața și modul de lucru", a declarat Sasha Costanza-Chock, profesor-asociat la Berkman Klein Center din cadrul Universității Harvard, într-o conferință de presă.
Sursa: adevarul.ro