Marea Britanie: Poliţia ar fi protejat politicieni de acuzaţii de abuzuri sexuale asupra minorilor în trecut (anchetă)

Marea Britanie: Poliţia ar fi protejat politicieni de acuzaţii de abuzuri sexuale asupra minorilor în trecut (anchetă)

Poliţia şi partidele politice din Marea Britanie ar fi încercat să protejeze persoane cu funcţii înalte acuzate de agresiuni sexuale asupra copiilor, a spus luni un procuror responsabil de o anchetă privind abuzuri din trecut, relatează Reuters.

O comisie de anchetă privind "acuzaţii de abuz şi exploatare sexuală a minorilor împotriva unor persoane de importanţă publică asociate cu Westminster" va analiza suspiciunile conform cărora investigaţiile poliţiei ar fi fost reticente să urmărească astfel de cazuri.

Procurorul responsabil de anchetă, Brian Altman, a afirmat de asemenea că va analiza dacă s-a intervenit asupra deciziilor de a inculpa persoane publice şi dacă lideri de partid şi executanţi au ajutat la acoperirea acuzaţiilor.

"Chestiunea centrală pe care o va aborda această investigaţie este dacă instituţii de la Westminster nu au reuşit - şi, într-adevăr, nu reuşesc nici acum - să protejeze copiii", a spus Brian Altman.

El a precizat că investighează mai degrabă comportamentul unor instituţii, şi mai puţin persoane individuale, şi că ancheta nu va stabili dacă au fost comise infracţiuni.

Brian Altman a declarat că ancheta va examina o acuzaţie conform căreia grupul de lobby Paedophile Information Exchange (PIE), care încerca să elimine vârsta legală pentru consimţământul sexual, a primit mii de lire sterline de la guvernul britanic la sfârşitul anilor 1970. El a precizat că acuzaţia nu a fost investigată imediat.

Ancheta independentă privind abuzurile sexuale asupra copiilor (IICSA) - din care investigaţia asupra Westminster nu este decât o parte - este una dintre cele mai mari şi mai scumpe desfăşurate vreodată în Marea Britanie.

Comisia responsabilă de această anchetă a fost creată în iulie 2014 de Theresa May, actualul premier, în rolul ei de ministru de interne, după o serie de scandaluri privind abuzuri care datau de decenii.

Comisia de anchetă şi-a început efectiv activitatea în 2017, după ce primele trei persoane numite să desfăşoare investigaţii au demisionat.

Ancheta ar urma să dureze cinci ani până la finalizare, cu audieri privind plângeri legate de politicieni programate să aibă loc timp de trei săptămâni.

Unul dintre cei despre care ar urma să se vorbească în această anchetă este fostul premier Ted Heath, care a murit în 2005. În 2017, poliţia a precizat că l-ar fi chestionat despre presupuse abuzuri sexuale asupra unor băieţi dacă ar mai fi fost în viaţă. Susţinătorii lui Heath au spus despre această investigaţie că este o vânătoare de vrăjitoare costisitoare şi greşită.
Daniel Janner, al cărui tată, un fost parlamentar care a murit în 2015, este vizat de acuzaţii ce vor fi investigate de această comisie anul viitor, a spus că procedura este nedreaptă şi că persoanele din spatele acuzaţiilor false ar trebui investigate.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”