Marea Britanie: Pentru prima dată, Scotland Yard-ul este condus de o femeie

Marea Britanie: Pentru prima dată, Scotland Yard-ul este condus de o femeie

Poliția londoneză este condusă acum, pentru prima dată, de o femeie, Cressida Dick, numită în locul lui Bernard Hogan-Howe, care a demisionat în această lună după cinci ani în funcție, relatează miercuri AFP și Reuters.

Dna Dick, în vârstă de 56 de ani, are o carieră îndelungată în Scotland Yard, de unde a plecat în urmă cu doi ani pentru un post în Ministerul de Externe.

''Cressida Dick este o șefă extraordinară și are o viziune clară pentru viitorul poliției metropolitane'', a declarat ministrul de interne, Amber Rudd, într-un comunicat. ''Ea ocupă acum unul dintre posturile cele mai exigente și cele mai importante din cadrul serviciilor poliției britanice, într-un context de alertă teroristă sporită și de amenințări crescânde, fie că este vorba de fraudă, fie de infracționalitate cibernetică'', a adăugat dna Rudd.

Cressida Dick devine astfel prima femeie care ajunge la conducerea Scotland Yard-ului, având în subordine o forță de circa 43.000 de ofițeri de poliție și alți angajați. Ea se bucură de respect și de popularitate în rândul polițiștilor.

În 2005, dna Dick era comisarul care răspundea de operațiunea poliției ce a dus la moartea brazilianului Jean Charles de Menezes (27 de ani). Luat din greșeală drept un kamikaze care încerca să fugă, tânărul brazilian a fost împușcat cu șapte gloanțe în cap de către polițiști pe 22 iulie 2005 în sudul Londrei. El fusese confundat cu Hussain Osman, unul dintre indivizii care încercaseră, fără succes, să-și detoneze încărcătura explozibilă în cursul unei tentative de atentat survenite cu o zi mai înainte. Eroarea intervenea la două săptămâni după o serie de atentate sinucigașe în transportul public din Londra, soldate cu 56 de morți.

În timpul anchetei judiciare din octombrie 2008, Cressida Dick declara, aproape să izbucnească în lacrimi, că moartea tânărului brazilian este ''o tragedie, o tragedie oribilă''. ''Menezes a fost victima unor circumstanțe teribile și extraordinare'', declara dna Dick.

În martie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ajuns la concluzia că nu au fost deficiențe în ancheta privind moartea brazilianului.

Familia brazilianului contesta tratamentul judiciar în acest caz. Nici un polițist nu a făcut obiectul unor procese penale individuale, deoarece Parchetul a considerat că nu sunt dovezi pentru a angaja astfel de proceduri. Familia lui Menezes i-a scris totuși primarului Londrei, Sadiq Khan, pentru a cere ca dna Dick să nu fie numită șefa poliției.

Miercuri, Sadiq Khan a afirmat că este vorba de ''o zi istorică pentru Londra și o zi de mândrie pentru el în calitate de primar''.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…