Marea Britanie, o națiune în criză: de la deficit de alimente la lipsa personalului medical și sărăcie accentuată
Deficitul alimentelor, apartamentele mucegăite, lipsa personalului medical: Regatul Unit se confruntă cu crize multiple, în timp ce milioane de oameni se cufundă în sărăcie, relatează Der Spiegel într-un amplu reportaj.
Multe alimente lipsesc de pe rafturile supermarketurilor FOTO SHUTTERSTOCK
„Fundația democrației britanice putrezește la propriu”, scrie jurnalistul Jörg Schindler într-un reportaj despre modul în care Brexit-ul, nivelul de sărăcie și fostul premier Boris Johnson au contribuit la „situația dificilă” în care se află Marea Britanie.
Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, a cărui fundație e infiltrată de azbest, este descris ca fiind „simbolul perfect pentru Regatul Unit de astăzi".
„Aici, în catacombele joase și labirintice, fundația democrației britanice putrezește la propriu, în mare parte departe de ochii și de mintea noastră”, scrie jurnalistul despre starea în care se află vechea clădire.
„Fluxul de vești proaste" în Marea Britanie a fost constant în ultimele luni, pe fondul crizei costului vieții.
Vistieria țării este goală, administrația publică este ineficientă, iar corporațiile sunt în dificultate. La sfârșitul acestei ierni, peste 7 milioane de oameni așteptau o programare la medic, inclusiv zeci de mii de persoane care suferă de boli de inimă și cancer. Potrivit estimărilor guvernului, aproximativ 650.000 de dosare așteaptă să fie soluționate în instanță. Iar cei care au nevoie de un pașaport sau de un permis de conducere trebuie să aștepte câteva luni.
Multe baruri și cafenele din centrul orașelor și-au închis porțile, și puține magazine au mai rămas deschise în afara celor coordonate de organizațiile caritabile, care vând produse la mâna a doua.
Geamurile acoperite și panourile cu „De închiriat” au devenit o priveliște obișnuită pe străzile centrale, în timp ce numeroase produse au dispărut de pe rafturile supermarketurilor. Recent, o serie de lanțuri alimentare au anunțat că urmează să limiteze vânzarea castraveților, roșilor și ardeilor.
Previziunile Băncii Mondiale pentru economia britanică în acest an sunt sumbre cel puțin în raport cu alte țări dezvoltate.
În timp ce numărul miliardarilor din Marea Britanie - aproximativ 177 - este mai mare decât a fost vreodată, milioane de britanici au alunecat în sărăcie.
Greve și pesimism
Ziarele și canalele de televiziune sunt pline de rețete ieftine și de emisiuni precum „Miracole la o liră” a lui Jamie Oliver.
Din decembrie, aproape că nu a trecut o zi fără o grevă a șoferilor de autobuz, a lucrătorilor medicali, a profesorilor, a funcționarilor publici, a angajaților din universități sau a lucrătorilor feroviar, se arată în articol.
Mulți britanici spun că situația actuală le aduce aminte de anii '70, o perioadă de „datorii mari și inflație cruntă" și proteste. Henry Kissinger, secretar de stat american la acea vreme, care a descris Marea Britanie ca fiind o „tragedie”.
41% dintre britanici cred în prezent că copiii lor vor fi mai săraci decât ei, potrivit unui sondaj Ipsos.
„Un motiv semnificativ pentru acest pesimism este faptul că mulți pur și simplu nu mai au încredere în politicienii lor cu discursuri pompoase de la Westminster pentru a realiza ceva. Partidul Conservator, care se află la putere de peste 10 ani, a schimbat patru prim-miniștri din 2016”, scrie Der Spiegel.
Schindler îl critică pe fostul premier britanic Boris Johnson argumentând că acesta "refuză în continuare să admită orice responsabilitate personală pentru situația dificilă în care se află Marea Britanie”.
„Chiar în timp ce țara sa aluneca din ce în ce mai mult în abis, Johnson a petrecut ani de zile absorbind ca o gaură neagră toate impulsurile politice, investindu-și în schimb energia în proiecte precum readucerea măsurătorilor imperiale, anunțându-și intenția de a construi un iaht regal deosebit de scump numit Britannia și convingând populația că construiește o «Marină globală» sau chiar o «Marină galactică», o referire la programul spațial în dezvoltare.
Cu toate acestea, la începutul lunii ianuarie, când primii 11 sateliți lansați vreodată de pe teritoriul britanic trebuiau să se îndrepte spre spațiu din Cornwall, misiunea a eșuat, aceștia ajungând în schimb în Atlantic. Entuziasmul legat de lansare fusese oricum limitat, cu o populație pământeană care s-ar fi mulțumit cu toalete școlare funcționale”, scrie Der Spiegel.
Bănci alimentare
Jo McReynolds, în vârstă de 62 de ani, este managerul FareShare, o firmă ce colectează alimente care nu mai sunt tocmai proaspete, dar care nu au expirat încă, de la supermarketuri și producători, distribuindu-le la școli, bănci alimentare și alte facilități. În urmă cu 10 ani, FareShare avea șase mici puncte de vânzare în Marea Britanie, dar acum are 34 de centre regionale cu 1.500 de angajați și aproximativ 5.000 de asistenți voluntari.
Hrănirea celor nevoiași s-a transformat asfel într-o mare afacere.
În cartierul Nechells, la nord de centrul orașului Birmingham, McReynolds coordonează activitatea a patru depozite pline până la refuz cu alimente neperisabile. Stivuitoarele sunt în continuă mișcare în timp ce încarcă camioanele de livrare, în timp ce nenumărați muncitori se agită în vestele lor reflectorizante pe care scrie: „Food Hero”.
Aici sunt procesate zilnic între șase și opt tone de alimente; în decembrie totalul zilnic la nivel național a ajuns la 3.300 de tone - un nou record. Chiar și așa nu reușesc să țină pasul cu cererea. Lista de așteptare, spune McReynolds, este lungă. „Este înspăimântător. Pentru numele lui Dumnezeu, putem trimite oameni pe Lună, dar nu suntem capabili să ne hrănim propriul popor".
Pe lângă cele aproape 3.000 de bănci de alimente din țară - de peste trei ori mai multe decât în Germania, o țară mult mai mare - instituții din Marea Britanie, cum ar fi biserici, muzee, biblioteci publice și școli, au deschis în această iarnă „bănci calde” în întreaga țară. Cei nevoiași mai pot merge la băncile pentru copii pentru a lua scutece și lapte praf gratuit, la băncile de lenjerie de pat pentru saltele și plapume și la băncile de combustibil pentru a primi vouchere pentru contoare de gaz și electricitate cu monede. Crucea Albastră a introdus, de asemenea, primele bănci de hrană pentru animale de companie din țară în această iarnă, astfel încât persoanele care nu au nimic să își poată păstra măcar câinii și pisicile.
Criză în NHS
Serviciul Național de Sănătate (NHS), un element al identității britanice la fel de important ca BBC și Premier League, se scufundă în haos. În decembrie, pacienții care au suferit un atac de cord au fost nevoiți să aștepte în medie 93 de minute până la sosirea paramedicilor - un record.
Marea Britanie cheltuiește cu 21% mai puțin pentru sănătate decât Franța și cu 39% mai puțin decât Germania.
Odată ce Brexitul a devenit realitate, țara s-a confruntat cu un exod de lucrători din alte țări ale UE care a afectat toate industriile - inclusiv NHS. Cei care încă mai lucrează în acest sector spun că sunt la capătul puterilor.
Spitalul John Radcliffe este considerat unul dintre cele mai bune din Marea Britanie, dar astăzi, mulți dintre lucrătorii săi sunt în grevă .
Kim Gordon, în vârstă de 56 de ani, lucrează ca asistent medical de 39 de ani și își amintește îde vremurile în care era dificil să găsești un loc de muncă în domeniu. „Astăzi, oamenii pleacă în masă. Sunt stresați chiar înainte de a începe".
Ea spune că înțelege destul de bine de ce se întâmplă acest lucru. Cel puțin în ultimii 10 ani, NHS a fost în mod constant în declin. „De multă vreme nu mai luăm pauze de masă. Lucrăm 10 ore sau mai mult odată și totuși reușim să facem doar strictul necesar."
Dacă există paturi disponibile, acestea sunt doar pentru cele mai grave cazuri, spune ea, și există un deficit de medicamente importante. „Se presupune că din cauza Brexit -ului”, spune Gordon. În timpul pandemiei, spune ea, au primit sarcini de care se ocupă în mod normal medicii. "Dar, bineînțeles, fără să ne plătească nici măcar un ban în plus".
„Este ceva putred aici. Nimic nu mai este așa cum era înainte”, este concluzia ei
Sursa: adevarul.ro