Marea Britanie: Numărul românilor și bulgarilor a crescut cu 55.000 în perioada septembrie 2014 - septembrie 2015
Numărul cetățenilor români și bulgari în Marea Britanie a crescut cu 55.000 în perioada septembrie 2014 - septembrie 2015, România și Bulgaria reprezentând acum sursa a peste o cincime din totalul imigranților proveniți din celelalte state ale Uniunii Europene ajunși pe teritoriul britanic, relevă joi canalul de televiziune Sky News, care citează Oficiul național de statistică britanic.
Imigrația netă din Marea Britanie (diferența dintre numărul celor veniți în Regatul Unit și numărul celor care au părăsit teritoriul britanic) era de 323.000 de persoane în septembrie anul trecut, în creștere cu 31.000 față de septembrie 2014, dar scădere cu 4% față de nivelul record de 336.000 persoane înregistrat în intervalul iunie 2014 — iunie 2015.
De asemenea, imigrația netă a cetățenilor UE în Marea Britanie era în septembrie 2015 de 172.000 de persoane, în creștere față de 158.000 în anul anterior.
Imigrația este un subiect central în dezbaterea politică ce precede referendumul din 23 iunie cu privire la oportunitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Marea Britanie, membră a UE din 1973, are deja opțiuni de retragere din majoritatea politicilor comunitare importante, printre care obligația de a adera la zona euro sau la spațiul Schengen de liberă circulație.
Înainte de alegerile din mai anul trecut, câștigate de Partidul Conservator, guvernul Cameron și-a stabilit ca obiectiv reducerea imigrației nete anuale sub nivelul de 100.000 de persoane.
"Prim-ministrul a renegociat poziția Marii Britanii în cadrul UE pentru a închide rutele de intrare 'pe ușa din spate' în Regatul Unit și a exercita un control mai mare asupra migrației dinspre UE, prin combaterea primirii nejustificate de ajutoare sociale. Vom insista, de asemenea, pe controale mai dure asupra imigrației atunci când vor adera noi state la UE, în vederea stopării migrației în masă cu care ne-am confruntat în trecut'', a declarat ministrul britanic al imigrației James Brokenshire.
La rândul său, liderul Partidului pentru Independența Marii Britanii (UKIP, eurosceptic), Nigel Farage, a scris pe contul său de Twitter: ''Cifrele despre români și bulgari au crescut semnificativ cu 55.000 (sic) în cele 12 luni anterioare lui septembrie 2015, fiind chiar mai mari decât am prognozat''.
''Așa cum spun de mai mulți ani, nu putem ține sub control imigrația în Marea Britanie atât timp cât rămânem în interiorul Uniunii Europene. Angajamentul guvernului de reducere a imigrației nete la zeci de mii de persoane continuă să fie ilar'', a adăugat liderul UKIP.
AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ștefan, editor online: Gabriela Badea)