Marea Britanie nu ar trebui să acorde tratament preferenţial cetăţenilor din UE în sistemul său de imigraţie post-Brexit (raport)

Marea Britanie nu ar trebui să acorde tratament preferenţial cetăţenilor din UE în sistemul său de imigraţie post-Brexit (raport)

Marea Britanie nu ar trebui să acorde tratament preferenţial cetăţenilor din Uniunea Europeană în cadrul sistemului său de imigraţie post-Brexit, se arată într-un raport realizat la cererea guvernului britanic, relatează marţi Reuters şi Press Association.

Comitetul Consultativ pentru Migraţie (Migration Advisory Committee - MAC), o organizaţie independentă care oferă guvernului recomandări privind migraţia, afirmă în raportul său publicat marţi că Marea Britanie ar trebui să faciliteze sosirea în ţară a muncitorilor cu înaltă calificare şi să limiteze accesul pentru cei cu nivel de calificare scăzut.

"Recomandăm trecerea la un sistem în care imigraţia este gestionată fără acces preferenţial pentru cetăţenii UE", a precizat MAC în raportul cerut de guvernul de la Londra pentru a evalua impactul asupra pieţei muncii al ieşirii ţării din UE şi pentru a oferi recomandări cu privire la un sistem de imigraţie post-Brexit.

Comitetul Consultativ pentru Migraţie a afirmat că acest lucru ar fi probabil posibil numai în cazul în care politica privind imigraţia nu este inclusă în acordul Marii Britanii privind viitorul său în relaţia cu UE.

Îngrijorările legate de imigraţie au fost un factor cheie care a determinat votul asupra Brexitului în referendumul din 2016. Premierul Theresa May s-a angajat să pună capăt liberei circulaţii fără restricţii atunci când Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, însă până prezent a oferit puţine detalii cu privire la regulile care vor fi adoptate.

Cu şase luni înainte de ieşirea din UE, Marea Britanie nu a reuşit să ajungă la un acord cu Bruxellesul. Dacă se va ajunge la un acord, Marea Britanie şi UE au afirmat că cetăţenii comunitari şi britanici vor avea în continuare dreptul să circule, să trăiască şi să muncească la fel ca şi până acum până la sfârşitul unei perioade de tranziţie, în decembrie 2020.

Imigraţia netă a cetăţenilor UE în Marea Britanie a înregistrat deja o scădere semnificativă după referendum, cifrele oficiale publicate în august arătând cel mai scăzut nivel al imigraţiei din 2012. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”