Marea Britanie lansează duminică un nou sistem de vize, pe termen lung, pentru Hong Kong
Marea Britanie a dat asigurări vineri că vrea să apere "libertatea şi autonomia" Hong Kong-ului prin lansarea noilor sale vize pe termen lung pentru locuitorii din fosta colonia britanică, anunţate ca reacţie la legea controversată privind securitatea impusă de China, relatează AFP.
Hongkonghezii care deţin un paşaport britanic de peste mări, document moştenit de la retrocedarea către China în 1997, pot cere începând de duminică acest document care le-ar permite să trăiască şi să lucreze în Marea Britanie timp de cinci ani, iar după aceea să ceară cetăţenia britanică.
Ei nu aveau până acum decât dreptul de a vizita Marea Britanie pentru şase luni, fără a putea să lucreze în această ţară.
Această extindere permite "onorarea profundelor noastre legături istorice şi amicale cu poporul din Hong Kong", a afirmat premierul Boris Johnson într-un comunicat, pretinzând că în acest fel "apără libertatea şi autonomia - valori de care Marea Britanie şi Hong Kong sunt ataşate".
Această modificare, care a stârnit furia Beijingului, a fost promisă de guvernul britanic în iulie 2020, ca reacţie la impunerea de către China în Hong Kong a unei noi legi privind securitatea naţională, în contextul reprimării dure a mişcării de contestare.
Reprimarea "constituie o încălcare clară şi gravă a declaraţiei comune sino-britanice" semnate în 1984, a reafirmat vineri ministrul Afacerilor Externe, Dominic Raab.
Cererea de viză ar costa 250 de lire (280 de euro), însă beneficiarii vor trebui să plătească în plus pentru a accede la serviciul public de sănătate (3.120 de lire pentru un adult, adică peste 3.500 de euro).
În prezentă există 350.000 de deţinători de paşaport britanic de peste mări, un număr care a crescut de aproape două ori de la începutul mişcării de contestare la Hong Kong în urmă cu un an şi jumătate. Însă 2,9 milioane de alţi honkonghezi, de fapt toţi cei născuţi înainte de 1997, sunt eligibili pentru a obţine acest document.
Conform Ministerului de Interne, 7.000 de deţinători ai unui paşaport de peste mări au venit în Marea Britanie între iulie şi mijlocul lui ianuarie, datorită unei proceduri excepţionale. Londra estimează că noul sistem ar putea atrage până la 322.400 dintre compatrioţii acestora în interval de cinci ani. AGERPRES