Marea Britanie anunță că Rusia a atacat o navă civilă în Marea Neagră: „Arată cât de disperat este Putin”
Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a anunțat luni că Moscova că a atacat o navă civilă tip cargo într-un port din Marea Neagră la 24 august, în cadrul unui bombardament cu rachete care nu a fost confirmat înainte. Conform oficialului britanic, bombardamentul a fost contracarat cu succes de forțele ucrainene, relatează Reuters .
Proiectilele au fost neutralizate cu succes. FOTO Profimedia
Ucraina a încercat din răsputeri ca vasele blocate de la începutul invaziei ruse în portul Odesa să poată naviga în ape deschise, după încetarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene. Începând cu data de 18 august, patru nave cargo au părăsit portul Odesa.
„Mulțumită informațiilor declasificate, știm că armata rusă a vizat cu mai multe rachete o navă civilă de marfă în Marea Neagră pe 24 august", a transmis Sunak în cadrul unei informări adresate Parlamentului privind summitul G20 la care a fost prezent.
Proiectilele au vizat o navă cargo sub pavilion liberian acostată în port și au fost neutralizate cu succes, a anunțat Ministerul britanic de Externe într-un comunicat. Printre rachete se numărau două „Kalibr", care au fost lansate de Flota rusă de la Mărea Neagră, conform Ministerului britanic.
Din momentul în care Federația Rusă și-a încetat, în luna iulie, participarea la acordul mediat de ONU, care permitea Kievului să își exporte în condiții de siguranță cerealele prin Marea Neagră, Ucraina a avertizat că Moscova reprezintă un pericol pentru navele civile.
„Putin încearcă să iasă victorios dintr-un război pe care nu îl va câștiga, iar aceste atacuri arată cât de disperat este", a afirmat șeful diplomației britanice, James Cleverly.
„Vizând navele cargo și infrastructura ucraineană, Rusia face rău restului lumii", a mai adăugat Cleverly.
Ministerul rus al Apărării a declarat în luna iulie că va considera toate navele care călătoresc în porturile ucrainene ca fiind potențiale transportoare de încărcături militare , iar țările de pavilion ale acestora ca fiind părți în conflict alături de Ucraina.
Sursa: adevarul.ro