Marea Britanie acordă cea mai bună îngrijire paliativă din lume (studiu)
Cea mai bună îngrijire din lume la sfârșitul vieții este oferită în Marea Britanie, conform unui studiu efectuat de Economist Intelligence Unit (EIU) în 80 de țări, informează AFP.
Intitulat "Indicele pe 2015 de calitate a morții, clasament de îngrijiri paliative oferite în lume", acest studiu oferă un procent de 93,9% Marii Britanii pentru că face "o integrare largă a îngrijirilor paliative în sistemul de sănătate publică (NHS) și datorită unui sector de case de bătrâni foarte dezvoltat".
După Marea Britanie, în acest clasament se află Australia (91,6%), Noua Zeelandă (87,6%), Irlanda (85,8%) și Statele Unite ale Americii (80,8%).
Cele mai modeste procente din clasament revin Irakului (12,5%), precedat de Bangladesh (14,1%), Filipine (15,3%) și Nigeria (16,9%). China este în poziția 71, în timp ce Iranul este pe locul 73.
Studiul constată că "rezoluția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind îngrijirea paliativă a creat un stimulent puternic pentru dezvoltarea acestei îngrijiri pentru toate țările membre".
În ianuarie 2014, OMS a publicat primul studiu global pe această temă, exprimându-și regretul ca "numai o singură persoană din zece" din lume, dintre cele care "au nevoie de îngrijiri paliative pentru a-i calma durerea, beneficiază de această posibilitate".
Potrivit organizației, în fiecare an în lume sunt aproape 20 de milioane de pacienți la sfârșitul vieții care au nevoie de îngrijiri paliative. Dintre acestea, 6% sunt copii. În 2011, aproximativ 3 milioane de pacienți din întreaga lume au primit acest tip de îngrijire.
Pentru țările bogate, cu îngrijire medicală sofisticată, provocarea este de a trece (...) la sprijinirea acordată în cazul bolilor pe termen lung ", consideră, de asemenea, studiul, făcând apel la "recunoașterea în mai mare măsură a beneficiilor economice ale îngrijirilor paliative în special în materie de "reducere a duratei șederii în spital" și a reducerii trecerii pe la urgență.
În țările în curs de dezvoltare, îmbătrânirea populației, urbanizarea rapidă și stilul de viață din ce în ce mai nesănătos au ca rezultat creșterea bolilor cronice, cum ar fi cancerul de plămâni și diabetul.
"Fie ca este vorba despre reducerea costurilor, îmbunătățirea calității vieții și supraviețuirea pacienților, dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă trebuie să fie o prioritate pentru toate serviciile de sănătate din lume", susține studiul efectuat de Economist Intelligence Unit (EIU), citat de AFP.
AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu)