Kievul şi Moscova şi-au aruncat din nou vina una asupra celeilalte în legătură cu tirurile constatate în ultimele trei zile la centrala nucleară din Zaporojie, unde situaţia este critică de câteva săptămâni.
„Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor” ruşi, a transmis un reprezentant al administraţiei alese a oraşului Energodar, unde se află centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Avertismentul a fost preluat de Energoatom, compania de stat responsabilă de centralele nucleare ale Ucrainei.
Într-un comunicat separat, spionajul militar ucrainean i-a acuzat pe „ocupanţi” că lansează tiruri asupra centralei dinspre un sat situat la 7 kilometri est de Energodar. Aceste tiruri ar fi afectat o instalaţie de pompare şi staţia de stingere a incendiilor.
De cealaltă parte, administraţia instală de Moscova în Zaporojie a susţinut, deloc surprinzător, că ucrainenii sunt cei care atacă centrala. „Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui Volodimir, n. red.) Zelenski”, a scris pe Telegram Vladimir Rogov, un colaborator regional al Moscovei.
Rogov a confirmat că unele proiectile au căzut pe teritoriul centralei, dar a spus că nu s-au constatat victime şi nici pagube.
Zelenski denunţă un „şantaj nuclear”
În alocuţiunea sa zilnică, Volodimir Zelenski a denunţat un „şantaj rusesc” în jurul centralei din Zaporojie.
„Ocupanţii încearcă să intimideze oamenii în mod extrem de cinic utilizând centrala nucleară din Zaporojie. Fiecare zi petrecută de contingentul rus pe teritoriul centralei (...) şi în regiunile vecine creşte ameninţarea nucleară pentru Europa”, a avertizat şeful statului ucrainean.
Zelenski a cerut impunerea unor sancţiuni în vederea „blocării industriei nucleare ruse” şi s-a pronunţat pentru aducerea responsabililor de acest „şantaj” în faţa unui tribunal internaţional.
Moscova ia în colimator ONU
Situaţia neclară şi periculoasă de la centrala din Zaporojie continuă în pofida avertismentului ONU că „orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”.
O reuniune a Consiliului de Securite al ONU organizată joi pe tema Zaporojie s-a transformat într-un dialog al surzilor, cu semnale de alarmă din partea comunităţii internaţionale şi acuzaţii grele din partea Moscovei. ONU a solicitat din nou desfăşurarea unei misiuni internaţionale la Zaporojie şi demilitarizarea centralei. De cealaltă parte, pe lângă atacurile obişnuite aduse Kievului, Rusia a acuzat ONU de faptul că a împiedicat o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Lumea este împinsă spre „o catastrofă nucleară de o amploare comparabilă celei de la Cernobîl”, a spus reprezentantul rus la ONU, Vasili Nebenzia, sugerând că ţara sa nu are niciun rol în acest sens.
Kievul, la rândul său, insistă pentru retragerea trupelor ruse şi demilitarizarea zonei din jurul centralei.
Condiţia Rusiei pentru demilitarizare
Potrivit senatorului Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei, Moscova ar putea susţine propunerea instituirii unei zone demilitarizate cu condiţia ca să-şi menţină controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, pe care o ocupă încă de la începutul războiului.
„Este o iniţiativă rezonabilă, cred că o vom susţine”, a declarat senatorul rus pentru agenţia de presă Interfax. Totuşi, a adăugat Djabarov, Rusia trebuie să aibă „controlul” asupra centralei.
Senatorul rus a invitat conducerea de la Kiev să accepte această propunere dacă „aspiră la normalizarea situaţiei”. Apoi a insinuat că Ucraina va fi vinovată în cazul unui răspuns negativ. „Însă dacă nu o va face, atunci intenţiile ei vor fi clare”, a spus Vladimir Djabarov.
Ultima evaluare de la distanţă a AIEA nu indică vreo „ameninţare imediată” de scurgeri radioactive după recentele atacuri, cu toate că acestea au provocat avarii la unele instalaţii şi au limitat conectarea lor electrică. Însă AIEA reaminteşte frecvent că tensiunile militare din jurul centralei sunt „alarmante".
Mărturii din interiorul centralei
Funcţionarea centralei din Zaporojie este posibilă datorită personalului ucrainean, a cărui situaţie este una precară. Într-o rară marturie obţinută de BBC, o angajată dezvăluie că este nevoită să lucreze sub ameninţarea armelor ruseşti.
„Ziua mea de lucru are loc sub un stres constant”, mărturiseşte Svitlana, obligată în prezent să folosească o cartelă SIM rusească.
Svitlana mai spune că este afectată psihologic de obuzele care cad aproape zilnic lângă centrală.
„Nu mai pot lucra ca înainte. În ultima săptămână nu am putut nici măcar să vin la locul de muncă - este periculos”, afirmă ea.
În timp ce Kievul acuză Moscova că a desfăşurat 500 de soldaţi în centrală şi aduce armament acolo, Svitlana subliniază că nu are nicio îndoială că locul ei de muncă a devenit o bază militară rusească.
Ea şi colegul ei Mikola, de asemenea intervievat de BBC, recunosc că au temeri de o contaminare radioactivă a regiunii, chiar şi de o posibilă catastrofă nucleară.
Între timp, autorităţile instalate de Moscova în Zaporojie pregătesc alipirea regiunii la Rusia printr-un pseudo-referendum, pe modelul celui organizat în 2014 în Peninsulei Crimeea pentru a-şi „legitima” stăpânirea.