Marcel Ciolacu a anunțat că poartă discuţii cu partea turcă în vederea restituirii, către România, a sabiei lui Ştefan cel Mare
Autorităţile de la Bucureşti poartă discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu, vizită oficială la Moscheea Sultan Al Nahyan Sheikh Zayed Bin din Abu Dhab
Şeful Executivului a făcut precizarea, marţi, într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Ankara la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres.
„Sunt două copii, una primită de fostul prim-ministru... şi una..., făcute de acelaşi armurier. Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase şi a fost donată la Putna. Avem discuţii pe acest subiect", a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă în cadrul discuţiilor purtate cu preşedintele Erdogan s-a abordat şi subiectul restituirii către România a sabiei domnitorului Ştefan cel Mare.
Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci. Misterul nedezlegat de peste 400 de ani
În muzeul Topkapî din Istanbul , marele palat al sultanilor otomani, în sala dedicată armelor, se află sabia lui Ștefan cel Mare. Românii care vizitează impozantul edificiu oriental se opresc cu evlavie lângă vitrina unde este expusă spada.
Sabia este simplă, față de celelalte arme expuse în restul vitrinelor, care au încrustate pietre prețioase și sunt fabricate din materiale nobile. Pe mânerul sabiei se observă stema Moldovei, capul de bour şi inscripţia în slavonă „Io Ştefan Voievod domn al Ţării Moldovei”. Alături, descifrăm inscripția „Ștefan cel Mare“, tradusă apoi în limba turcă.
Acest tip de armă este confirmat de spadele descoperite la Tg. Neamţ, la Deleni în județul Iaşi, la Cetatea Neamţului, sau de cele pictate la biserica din Bălineşti, precizează Carol Konig, un expert în armament medieval, în „Armamentul din dotarea oastei Moldovei în timpul domniei lui Ştefan cel Mare“.
Sabia, făcută din oțel de Toledo, a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.
Legendele legate de marele domnitor
Turiștii români pot călători în Turcia doar cu buletinul. Decretul a fost semnat
Cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul, potrivit unui decret prezidențial semnat de Recep Tayyip Erdogan și publicat în Monitorul Oficial al Turciei.
Premierul României, Marcel Ciolacu, este prezent marți la Ankara, în calitate de invitat al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Președintele Turciei a semnat un decret prezidențial publicat în Monitorul Oficial înaintea vizitei, anunțând eliminarea de vize pentru cetățenii români care intră în Turci, scrie turkiyenewspaper.com.
„Cetățenii români posesori ai unui document național de identitate beneficiază de scutire de vize pentru călătoriile turistice și tranzitare în Turcia, cu o ședere maximă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 6458 privind regimul străinilor și protecția internațională”, prevede decretul semnat de președintele turc, potrivit presei din Turcia.
Sursa: adevarul.ro