Marcel Boloş: Programul Operaţional de Sănătate ar putea deveni funcţional începând cu primul trimestru al anului viitor

Marcel Boloş: Programul Operaţional de Sănătate ar putea deveni funcţional începând cu primul trimestru al anului viitor

Programul Operaţional de Sănătate (POS) ar putea deveni funcţional începând cu primul trimestru al anului viitor şi astfel vor putea fi accesate 4,5 miliarde de euro pe care România le-a propus să fie alocate pentru finanţarea serviciului public de sănătate, a declarat, duminică, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

"Începând cu primul trimestru al anului viitor cred ar putea să fie funcţional Programul Operaţional de Sănătate şi putem accesa cele 4,5 miliarde de euro pe care România le-a propus să fie alocate pentru finanţarea serviciului public de sănătate din ţara noastră. (...) Accesarea banilor depinde de beneficiarii noştri, de către unităţile sanitare din România. Ne pregătim împreună cu unităţile sanitare să accesăm cât mai bine şi mai eficient în folosul pacienţilor şi în folosul populaţiei beneficiare de servicii de sănătate", a spus Boloş, la Digi 24.

El a precizat că în prezent se lucrează la câteva proiecte mari de sănătate, care vor putea fi finanţate din POS, o primă prioritate fiind cea legată de vaccinul şi reactivarea Institutului Naţional Cantacuzino, dar mai sunt şi alte direcţii de acţiune care vizează infrastructura în domeniu.

"Încercăm să asiguram fondurile necesare astfel încât vaccinul tetravalent să fie folosit în interesul pacienţilor noştri. Aceasta va fi o primă direcţie de acţiune a cercetării în domeniul medical (...) Mai avem şi alte direcţii de acţiune în Programul Operaţional de Sănătate care ţin de educaţia cadrelor medicale şi utilizarea echipamentelor de către cadrele medicale, iar o componentă importantă este cea legată de infrastructură. Pe lângă cea de spitale regionale avem în vedere şi intervenţiile care privesc infrastructura spitalelor judeţene şi mai ales a echipamentelor din blocurile operatorii din zonele de imagistică sau cele care sunt din secţiile de terapie intensivă inclusiv cele care privesc unităţile de primiri urgenţe. Toate sunt înglobate în Programul Operaţional de Sănătate pe care o să îl prezentăm în perioada următoare în spaţiul public, să fie pe înţelesul tuturor, care sunt beneficiile pe care România încearcă să le obţină din această alocare, una dintre cele mai mari poate chiar cea mai mare pe care România caută să o obţină într-un domeniu atât de important al sănătăţii publice şi prin care încercam să creştem standardele de calitate", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Întrebat dacă se vor aloca bani din POS şi pentru cele trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, Boloş a răspuns afirmativ, precizând că va fi alocată o sumă de 1,166 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte orizontul de timp în care se va începe construcţia acestor trei spitale regionale, ministrul Fondurilor Europene a subliniat că prima etapă este aceea de a negocia cu Comisia Europeană până la finele anului 2020, astfel încât POS să fie operaţional din primul trimestrul al anului 2021.

"Spitalele regionale îşi vor putea urma cursul în această perioadă de derulare a procedurilor de achiziţie publică, astfel încât după încheierea contractelor de finanţare să putem continua cu proiectele tehnice de execuţie şi alocările de bani pentru execuţia de lucrări. Execuţia depinde de procedurile de achiziţie publică pe care le vom derula, dar pot să confirm că ara putea să înceapă cu anul 2021 cel puţin contractele de execuţie lucrări şi de încheierea proiectelor tehnice de execuţie", a adăugat oficialul MFE.AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...