Maramureş: Criza turismului local în urma pandemiei nu este o glumă, subliniază preşedintele Consiliului Judeţean
Industria turismului local a fost puternic afectată pe parcursul ultimilor două luni, în urma măsurilor impuse de Guvern pe fondul pandemiei de coronavirus, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea, potrivit unui comunicat de presă transmis vineri.
Acesta a avut o întâlnire cu principalii reprezentanţi din turismul local, eveniment organizat cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş.
"Tot aud că, dacă nu ne omoară coronavirusul, o va face criza economică, aşa că ar trebui să înţelegem că asta nu este deloc o glumă şi situaţia este critică (...)Vrem să ne simţiţi că pe adevăraţi parteneri în activitatea pe care o desfăşuraţi, fapt pentru care vom transmite scrisori Parlamentului şi Guvernului, în care vom prezenta propunerile şi măsurile pe care domeniul HoReCa le consideră necesare. Ne vom implica în prezentarea situaţiei din Maramureş cu privire la gestionarea pandemiei şi vom explica că ne-am pregătit cu măsuri pentru continuarea activităţii economice, una dintre acestea fiind promovarea turismului", a afirmat Gabriel Zetea.
În context, directorul agenţiei Sfara Tours, Diana Iluţ, a susţinut că situaţia înregistrată de aceşti operatori în ultimele săptămâni este unică în istorie.
"Agenţiile de turism aparţin singurului domeniu care a încheiat, pentru prima dată în istorie, luna aprilie cu o cifră de afaceri negativă. Personal, am peste 18 ani de activitate şi este prima dată când am încheiat luna cu vânzări negative, ceea ce înseamnă că am dat înapoi banii câştigaţi în alte luni. Nu că n-am avut activitate, nu că ne-am oprit, ci că am dat înapoi bani câştigaţi din alţi ani. Acest context este total atipic şi fără precedent. Cerem ca această situaţie total neplăcută să fie susţinută de o legislaţie care să aibă în vedere acest aspect", a subliniat Diana Iluţ.
Alte probleme semnalate de reprezentanţii industriei turismului ţin de necesitatea combaterii concurenţei neloiale, precum şi de ajustare a legislaţiei specifice domeniului hotelier.
"Ne confruntăm, în primul rând, cu concurenţa neloială a celor care lucrează la negru, fără să fie verificaţi de nicio instituţie abilitată. Avem, totodată, nevoie de protecţie în faţa supermarketurilor internaţionale care vând băuturile la preţuri extrem de reduse, iar restaurantele nu mai pot să pună adaos care să creeze plus valoare. Soluţia ar fi, la fel ca în alte state europene, să fie sistată vânzarea băuturilor alcoolice după o anumită oră. Mai mult, dacă statul român e partener cu noi în pandemie, ar trebui ca acest sector să fie ajutat. Cei din domeniul HoReCa se conformează şi respectă regulile impuse de pandemia de Covid-19, dar statul ar trebui să implementeze şi măsuri ajutătoare. Să ofere, spre exemplu, o reducere de 25% la impozitele pe clădiri pentru agenţii economici din domeniul hotelier. Însă, dacă statul nu poate să dea, atunci ar trebui să găsească variantele să nici nu ia de la agenţii economici", a declarat managerul Tourism Alpina Casa Iurca de Călineşti, Dănuţ Iurca.
Totodată, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, Florentin Tuş, a fost de părere că statul ar trebui să identifice o serie de măsuri de relaxare cu impact asupra mediului de afaceri.
"Dacă statul ar gândi puţin diferit şi guvernanţii ar lăsa banii în companii, fără să îi atragă pentru a acoperi deficitul şi abia apoi ar căuta alte instrumente de relaxare, poate ar fi mai eficient. Dacă s-ar lua măsura scutirii impozitului pe profitul reinvestit în toate cazurile, concomitent cu o măsură a scăderii costurilor cu locurile de muncă, ar exista posibilitatea diminuării ratei şomajului", a spus Florentin Tuş.
În judeţul Maramureş activează peste 500 de pensiuni rurale, moteluri, hoteluri şi restaurante, fiind unul dintre domeniile economiei locale care contribuie semnificativ la susţinerea bugetului anual prin taxe şi impozite. AGERPRES / (AS - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)