Mârâieli în Armata Ucrainei...

Mârâieli în Armata Ucrainei...

Recruții pregătiți în statele NATO sunt depășiți de forța trupelor ruse în sectorul nordic al frontului. Deși pregătirea occidentală le-a oferit câteva elemente utile, mare parte din instruirea tactică făcută nu are legătură cu specificul războiului din Ucraina, spun ei, potrivit spotmedia.ro .

Recruții ucraineni care luptă în nord-estul Ucrainei sunt demoralizați pentru că nu fac față soldaților ruși mai bine echipați și tot mai îndrăzneți, relatează Kyiv Independent .

Brigada Mecanizată 32 este desfășurată la distanță de o oră est de Harkov, în sectorul nordic al liniei frontului, lungă de aproape 1.000 de kilometri. În acea zonă rușii au reușit să avanseze în ultima lună.

Mare parte din infanteriștii Brigăzii 32 au fost civili înainte de formarea brigăzii, în ianuarie, și au avut parte de numai trei săptămâni de instrucție în Germania înainte de a fi trimiși pe front. Ei spun că se simt depășiți și că sunt slab echipați în comparație cu forțele inamice.

"Nimic nu seamănă cu ceea ce se citește în rapoartele zilnice și la știri. O faptă eroică - să sari afară dintr-un adăpost și să tragi fără țintă, apoi să rămâi fără un braț sau un picior ori să mori? La ce bun?", explică Volodimir, sergent de infanterie, modul în care luptă forțele ucrainene.

Pregătire NATO pentru lupte urbane, război în câmp deschis

Toți membrii Brigăzii 32 au fost în Germania pentru instruire la standarde NATO. Unii s-au bucurat, gândindu-se că îi va ajuta să devină mai eficienți pe câmpul de luptă.

În multe feluri, așa a fost. De exemplu, pregătirea fizică a prins foarte bine. Ofițerul de presă Andriî Smiîan și adjunctul său Oleksandr subliniază și importanța pregătirii tactice medicale, larg aplicată în Vest, dar necunoscută armatelor ex-sovietice.

Instruirea a venit la pachet cu un set de echipament pentru fiecare soldat, iarăși un lucru bun.

Însă unii recruți spun acum că ofițerii NATO nu înțeleg realitatea de pe teren, iar cele trei săptămâni de pregătire i-au lăsat nepregătiți pentru front.

"Un infanterist NATO știe că este sprijinit și poate înainta cu încredere că există o mare probabilitate să nu fie ucis sau mutilat", arată Ihor, care a fost avocat înainte de a fi recrutat de Brigada 32.

Stilul de luptă NATO folosește lovituri aeriene masive, baraje intense de artilerie și operațiuni de deminare înaintea asaltului infanteriei, adaugă el.

În Ucraina lucrurile nu decurg așa. Cu o forță aeriană redusă și învechită, cu vechile tancuri T-64 și o lipsă continuă de obuze și mijloace de artilerie, deseori îi revine artileriei sarcina de a păstra linia în fața atacurilor rusești de hărțuire susținute de o artilerie copleșitoare și un număr imens de drone.

Soldații spun că uneori nu reușesc să aplice tacticile NATO pentru unități mici, fiindcă nu au suficientă acoperire.

Serhiî Zgureț, șeful centrului de analiză militară Defense Express, declară că instructorii din Germania au insistat mult pe învățarea luptei urbane. În schimb, ucrainenilor nu li s-a arătat cum să scoată inamicul din tranșee, cum să formeze un grup de asalt și cum să se coordoneze cu artileria, iar sprijinul cu drone lipsește.

Stilul de luptă pe câmpiile Ucrainei amestecă confruntările brutale din tranșee din epoca Primul Război Mondial cu tehnică și tactici din secolul XXI și sunt întâlnite doar în Ucraina, în afara spațiului NATO.

Ochiul lui Sauron veghează

În plus, uneori translatorii folosiți nu au pregătire militară și nu reușeau să traducă corect comenzile și răspunsurile dintre instructori și recruți, spune Zgureț. El consideră că ar fi fost bine ca unii dintre instructori să fi venit în Ucraina. "Țările europene își pot corecta instruirea", a spus el.

Nimeni nu i-a pregătit pe ucraineni nici pentru superioritatea aeriană a rușilor. "Au drone cu vedere nocturnă, Orlan, și alte tehnologii; pot să vadă tot", spune Volodimir. Multe dintre drone sunt încărcate cu muniții explozive detașabile, ceea ce arată că rușii au învățat de la ucraineni.

Senzația că sunt mereu urmăriți și luați la țintă este extrem de demoralizantă pentru ucraineni. "Te blochează, vrei să faci unele acțiuni, dar nu poți, fiindcă ochiul lui Sauron te privește mereu", spune Ihor, făcând referire la stăpânul hoardelor de orci din "Lord of the Rings".

Infanteriștii nu dau toată vina pe pregătirea NATO pentru situația dificilă de pe bucata nordică a frontului. De multe ori, anumite decizii ale comandanților lor i-au dus în situații critice, de exemplu, li s-a ordonat să cucerească o poziție dintr-un adăpost din care era imposibil să scape repede dacă erau atacați puternic. Ihor a pierdut câțiva camarazi din cauza asta.

Ofițerul de presă Andriî Smiîan a explicat că ofițerii trebuie să ia cele mai bune decizii cu informațiile de care dispun și să vadă ce se întâmplă. Fără un nucleu de veterani experimentați, staff-ul de comandă al acestor unități învață meserie ca oricine altcineva.

"Unitățile în care comandanții și sergenții sunt noi capătă experiență prin operațiunile de teren în curs", arată, la rândul său, Serhiî Zgureț.

Rușii încearcă să abată contraofensiva

Problemele infanteriei din sectorul nordic al liniei frontului sunt binecunoscute la Kiev. Ucraina a alocat cea mai mare parte a resurselor militare contraofensivei lansate în sud, lăsând trupele din nord cu insuficiente muniții, vehicule și alte echipamente.

În schimb, rușii au trimis 100.000 de militari pe axa Kupiansk, în zona de nord a frontului, potrivit autorităților de la Kiev. Moscova încearcă astfel să preia controlul acolo, pentru a obliga Ucraina să-și oprească ofensiva în sud și să-și îndrepte atenția spre nord, potrivit spionajului militar britanic.

Kievul urmărește cu atenție evoluția în ambele capete ale frontului. Însă deocamdată sudul are prioritate, iar infanteriștii din nord pregătiți în viteză de NATO trebuie să facă tot ce pot pentru a rezista.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă