MApN: România a primit statutul "Dependable Undertaking"; nu mai este nevoie de avans în programele G2G cu SUA
România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul "Dependable Undertaking" şi, ca urmare, nu mai este nevoie de avans în derularea programelor "Guvern la Guvern" (G2G) de tip Letters of Offer and Acceptance (LOA), fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăţilor pe întreaga perioadă de derulare a acestora.
Anunţul a fost făcut luni, de MApN, în contextul întâlnirii dintre ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi Heidi Grant, directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din SUA.
"Înscrierea României în rândul ţărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaştere a seriozităţii cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României şi are o valoare intrinsecă deosebită şi anume recunoaşterea statutului de partener de încredere. Eşalonarea plăţilor pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante şi, implicit, va creşte gradul de securitate al României", a afirmat ministrul Ciucă, citat în comunicatul MApN transmis AGERPRES.
În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat, ministrul reafirmând angajamentul ţării noastre pentru alocarea bugetară de 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, dintre care cel puţin 20% pentru echipamente majore şi pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esenţiale de înzestrare.
Întâlnirea cu directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Apărării Naţionale în SUA. AGERPRES