MApN: Încă două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci, au sosit în ţară

MApN: Încă două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci, au sosit în ţară

Cea de-a treia şi cea de-a patra aeronavă F-16 Fighting Falcon - din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române - au sosit vineri din Portugalia, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", de la Borcea, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Ultima aeronavă din lotul de cinci va fi livrată în primul trimestru al anului 2021.

Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate, precizează MApN într-un comunicat transmis AGERPRES.

***

Achiziţia celor cinci aeronave a fost făcută conform Legii 237/2019 pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19 decembrie 2019.

În aceeaşi lună a fost semnat şi contractul cu Guvernul Republicii Portugheze pentru achiziţia aeronavelor, din excedentul acestei ţări, precum şi a unui pachet de bunuri şi servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.

Pentru achiziţionarea pachetului de bunuri şi servicii complementare sunt în curs de atribuire Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance - LOA, specifice Programului Foreign Military Sales - FMS.

Atribuirea contractelor este în conformitate cu prevederile art. 22 lit)f din OUG nr. 114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.125/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Programul va permite şi creşterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum şi crearea capabilităţii de reparaţii capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16, arată MApN.

Forţele Aeriene Române mai au în dotare 14 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliţie aeriană.

Prin Hotărârea CSAT din 27 septembrie 2012 a fost aprobată Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene" care prevede realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol fiecare. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA pentru achiziţionarea a 12 avioane F-16. Aeronavele au fost livrate în perioada 2016 - 2017 - şase la 29 septembrie 2016, trei la 15 noiembrie 2016 şi trei la 28 septembrie 2017.

Primele două aeronave din noul lot de cinci au sosit în România în luna august a acestui an, iar după intrarea în dotarea Forţelor Aeriene Române şi a ultimului avion F-16 Fighting Falcon (prevăzută pentru primul trimestru al anului 2021), toate cele 17 aparate de zbor - în configuraţie M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR.

Adoptarea Legii 237/2019 şi semnarea contractului cu Republica Portugheză asigură premisele pentru ca industria naţională de apărare să execute lucrările de mentenanţă, reparaţiile capitale la motoare şi modernizarea aeronavelor F-16. Operatorul SC Aerostar SA - Centrul de mentenanţă pentru aeronavele F-16 din dotarea Armatei României - va asigura mentenanţa pentru acest tip de aeronave, SMFA şi Aerostar având încheiat un protocol de colaborare în acest sens. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”