MApN: Exerciţiu româno - american în largul Mării Negre
Militari din Forţele Navale şi din Forţele Aeriene ale României au executat, vineri, în bazinul Mării Negre, o misiune de instruire în comun cu militari din Forţele Navale ale SUA, arată Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Astfel, Fregata "Mărăşeşti" din dotarea Statului Major al Forţelor Navale şi cinci mijloace aeriene ale Statului Major al Forţelor Aeriene, respectiv patru aeronave F-16 Fighting Falcon de la Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" şi un elicopter IAR-330 Puma L-RM al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au acţionat alături de distrugătorul USS Porter şi tancul petrolier USNS "Laramie", aparţinând Marinei militare americane, în scopul demonstrării interoperabilităţii dintre militarii români şi americani.
Potrivit sursei citate, exerciţiul a constituit "prima activitate de instruire comună româno-americană din acest an şi a avut ca obiectiv întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianţei Nord-Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi creşterea nivelului de interoperabilitate, demonstrând, încă o dată, implicarea SUA în asigurarea securităţii în zona Mării Negre".
Fregata Mărăşeşti, participantă la acţiune, este nava-comandant a pachetului de forţe maritime "Gata de acţiune" al Forţelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacţie imediată a Armatei României şi managementul spaţiului maritim al ţării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor şi a altor structuri specializate în raioanele maritime.
Secvenţa aeriană a exerciţiului a fost coordonată de Componenta Operaţională Aeriană din Statul Major al Forţelor Aeriene şi a inclus misiuni de tip ADEX (exerciţii de apărare antiaeriană), executate cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea, precizează MApN.
Parteneriatul strategic cu SUA este "unul dintre pilonii apărării şi securităţii României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Armata României şi forţele americane dislocate în Europa contribuie la consolidarea abilităţii de a reacţiona, rapid şi eficient, la un spectru larg de ameninţări la adresa siguranţei sociale pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice", subliniază ministerul român.
Potrivit MApN, "prin executarea cu succes a exerciţiului de antrenament în comun, forţele aliate implicate sunt pe deplin pregătite să-şi execute misiunile pe toate domeniile, demonstrând implicare şi interoperabilitate în contextul provocărilor generate de pandemia COVID -19". AGERPRES