MApN: Detaşament francez de apărare antiaeriană la Capu Midia
Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
"Desfăşurarea acestui sistem de armament face parte, de asemenea, din consolidarea posturii de descurajare şi de apărare a NATO pe flancul estic al Europei. El demonstrează capacitatea şi voinţa Franţei de a-şi proteja interesele şi pe cele ale aliaţilor săi din Europa şi permite consolidarea parteneriatului strategic care leagă Franţa de România din 2007, în special în domeniul apărării sol-aer", arată un comunicat al Ambasadei Franţei la Bucureşti.
Operat de o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA este un sistem de armament sofisticat care poate oferi o bulă de protecţie în beneficiul forţelor care operează în zona de acoperire. Pentru a creşte eficacitatea sistemului şi pentru a răspunde nevoilor Integrated air and missile defence (IAMD) (Apărării integrate antiaeriene şi antirachetă) ale NATO, el este conectat şi integrat printr-o conexiune de date tactice cu sistemul de apărare al României şi cu cel al NATO.
Potrivit MApN, Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.
La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance ("Spearhead") al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul naţional, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României.
BGFP va conduce la creşterea cooperării militare a României cu Franţa şi, implicit, la creşterea securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de reacţie în contextul crizei din regiunea Mării Negre, precizează MApN. AGERPRES