Manfred Weber, un europarlamentar veteran, cu o convingere catolică puternică şi un maestru al consensului

Manfred Weber, un europarlamentar veteran, cu o convingere catolică puternică şi un maestru al consensului

Germanul Manfred Weber, eurodeputat din anul 2004 şi desemnat joi la Congresul Partidului Popular European (PPE) cap de listă al acestui grup politic la alegerile europene şi de asemenea candidatul popularilor europeni la şefia Comisiei Europene, este o persoană tradiţională, cu o convingere catolică puternică şi un politician prudent care şi-a construit un renume prin capacitatea de a găsi consensuri, scrie agenţia EFE într-o prezentare a profilului său.

În discursul de la finalul Congresului PPE, Weber a insistat asupra importanţei conservării şi afirmării moştenirii creştin-democrate unite. În acest sens, el s-a declarat mândru că, oriunde am merge, ''în centrul oricărei localităţi din Europa găsim întotdeauna o biserică creştină''. Prin urmare, ''Turcia nu poate fi membră a UE'', a punctat Manfred Weber.

Cea mai mare parte a carierei sale politice coincide cu cea de membru al Parlamentului European (PE), unde s-a evidenţiat prin capacitatea de a articula majorităţi parlamentare şi de a gestiona - în calitate de lider actual al grupului PPE - un grup europarlamentar eterogen, în care printre formaţiunile membre regăsim Fidesz-ul lui Viktor Orban, Forza Italia, Partidul Popular spaniol sau partidele germane CDU şi CSU, ultimul fiind şi partidul său.

Weber a ştiut să gestioneze atât marea coaliţie din PE între populari şi social-democraţi, precum şi aşa-numitul ''grup al celor 6'', un front comun creat de toate forţele politice din hemiciclul de la Strasbourg pentru a scoate din joc euroscepticii la voturile cele mai importante.

Cei care-l cunosc îl descriu drept un om tradiţional, care la sfârşit de săptămână obişnuieşte să meargă în comuna sa bavareză Wildenberg, unde trăieşte împreună cu soţia sa, cu care însă nu are copii. Hobby-urile sale sunt puţin cunoscute, într-un clip de campanie el amintind totuşi că a fost odată chitarist într-un grup muzical. În vârstă de 46 de ani, Manfred Weber nu este mare amator de ieşiri nocturne şi de întâlniri informale prin baruri. Un profil, aşadar, foarte diferit de cel al celui pe care l-ar putea înlocui la conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Deşi este german, lui Weber îi place să-şi formeze echipe în care să se regăsească europeni proveniţi din ţările din sud şi est, iar în timpul dezbaterilor este înclinat mai mult să asculte decât să vorbească.

Apropiaţii săi afirmă că el nu-şi face griji în privinţa şanselor de a ajunge şeful Comisiei Europene, întrucât este susţinut de cancelarul Angela Merkel. Un membru al echipei sale afirmă că Manfred Weber caută de doi ani susţinere dincolo de instituţiile europene, în cele 28 de capitale europene. Întrebat însă de ce, după atâţia ani petrecuţi la Bruxelles, nu vorbeşte limba franceză, el răspunde că este un om de ştiinţă.

Dacă va fi ales succesorul lui Juncker, unul dintre obiectivele mărturisite de Weber este să ''creeze punţi'' între instituţiile europene şi cetăţenii europeni şi să susţină unele schimbări la Bruxelles, cum ar fi aceea ca în Consiliu deciziile să nu se mai ia prin unanimitate, ci doar prin majoritate calificată, şi ''să se termine cu puterea de facto a diplomaţilor şi birocraţilor pentru a o restitui politicienilor''. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...