Manevrele lui Tudorel Toader în spatele scandalului SIPA. Marea epurare

Manevrele lui Tudorel Toader în spatele scandalului SIPA. Marea epurare

Manevrele lui Tudorel Toader în spatele scandalului SIPA. Marea epurare. Unul dintre castigatorii de pana acum ai scandalului SIPA cred ca este, in mod poate paradoxal, ministrul Tudorel Toader, care nu face decat sa imi confirme ceea ce spuneam dintr-un bun inceput, ca este unul dintre cei mai abili demnitari pe care i-am vazut.

Plasandu-se in conturul unui curajos pionier al transparentei in tenebroasa zona a SIPA, dl Toader ne-a servit, dupa o intensa promovare demna de premiera noului sezon Game of Thrones, o mai degraba non-stire, pentru ca dezvaluirile despre intrarile in arhiva SIPA nu au cine stie ce valoare de revelatie, cu exceptia chestiunii becului lui Robert Cazanciuc, deocamdata mai mult anectodica, avand in vedere ca o singura intrare, fie ea si a celui mai ofiter dintre ofiterii SRI, nu poate provoca cine stie ce scurgeri spectaculoase de informatii.

Dar, pana sa ne prindem ca gogoasa e cam goala pe dinauntru, dl Toader, lasandu-se asteptat de presa ca o autentica vedeta, a lansat un nou promo, care sa ridice din nou miza: cele 22 de vizite desecretizate sunt de fapt cu mult mai multe, dar despre asta in episodul viitor, dupa nu stiu ce desecretizari ale unor secrete care nu-s de serviciu, ci de stat. Si pana atunci, da-i si mesteca in alte speculatii!

Deja mi se pare ca stilul acesta este pentru dl Toader un "modus operandi". Asa a facut si cu evaluarea procurorilor-sefi, pentru care a recunoscut abia dupa ca nu avea baza legala, deci nici nu putea avea vreun efect juridic. Asa face si cu marele audit care a devenit al intregului sistem judiciar si care, desigur, presupune o lunga procedura.

Dl Toader arunca teme din care presa sa muste cu toti dintii si pe care sa le rumege pana se plictiseste, timp in care ele sa tina captata toata atentia. De aceasta data, in spatele peredelei de fum pe care dl Toader o intretine abil, are loc o autentica epurare a Ministerului Justitiei.

Dupa cum a si recunoscut public, dl Toader a cerut CSM revocarea detasarilor pentru toti magistratii care lucreaza in MJ. Motivele sunt pe cat de populiste pe atat ridicole.

Pe de-o parte, faptul ca detasarile dureaza de prea mult timp si, vezi Doamne!, ar fi nevoie de angajari definitive pe posturile acelea. Iar pe de alta parte, e pacat sa tii pe posturi de functionari magistrati bine pregatiti, cu exemplul procurorului care se iroseste la resurse umane.

Ceea ce nu spune dl ministru este ca multi dintre cei pe care vrea sa ii scoata acum in minister sunt persoane ultrapsecializate, care lucreaza in zone cheie precum afacerile europene, MCV, colaborarea pe politici europene, avizare acte normative si sunt deja foarte antrenati in aceste domenii. Chestiunea este departe de a se rezuma la departamentul resurse umane.

Anca Stoica, director al Directiei Afaceri Europene, este un un om atat de bine pregatit incat niciunul dintre ministrii de Justitie din ultimii 7 ani nu a considerat ca se iroseste de la menirea de la Judecatoria sectorului 2 si l-a folosit intens pe tot ce insemna JAI si MCV. Tot din Directia afaceri europene va pleca si judecatoarea Camelia Panaitescu.

Pe lista neagra a ministrului este si judecatoarea Viorica Matei de la Directia avizare acte normative, dar si Cristina Irimia de la Departamentul elaborare acte normative, directie care s-a opus OUG 13 si, spun gurile rele, ar fi introdus acele miraculoase 10 zile salvatoare. Va fi epurat din minister si judecatorul Alex Serban, fost membru CSM, dar si procurorul Robert Chelemen.

Nici un manager serios nu alunga asemenea oameni de azi pe maine fara motive foarte clare. Si cu siguranta nu pe toti deodata. Sau daca sunt atat de experimentati ii pot opune rezistenta fundamentata ministrului, ceea ce poate fi foarte deranjant, chiar periculos? Decizia este la CSM si daca acesta se va opune marii epurari ministrul Toader va mai avea ocazia unei crize de furie.

Ca aceea pe care a facut-o, spun surse din minister, cand CSM i-a incurcat alt plan, pentru ca dupa ce am vazut pe cine vrea sa alunge ministrul, merita vazut si pe cine vrea sa aduca.

Sectia de judecatori a CSM a respins in sedinta din 23 mai cererea premierului Gindeanu de detasare la Ministerul Justitiei, in functia de secretar de stat, a judecatorului Constantin Udrea de la Curtea militara de Apel. Mi-e imposibil sa cred ca dl Grindeanu dorea aceasta detasare din proprie initiativa, procedural insa fiind vorba despre un secretar de stat numai domnia sa putea face solicitarea.

Pe cine dorea ministrul Toader sa-l aiba mana dreapta? Constantin Udrea este un personaj controversat.

Pe 17 mai Inspectia judiciara comunica public declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorului Udrea pentru fapte foarte grave: nerespectarea deciziilor CCR si ICCJ, dar si "schimbarea practicii existente cu privire la modul de constituire a completelor de divergenta si aplicarea diferita a dispozitiilor regulamentare in situatii similare". Iar judecatorul Udrea nici macar nu este la prima cecetare disciplinara.

Ma intreb daca in toata justitia asta lunga si lata, dl Toader nu putea gasi un personaj cu imagine mai curata decat aceea a judecatorului Udrea.

Mie aceste miscari imi sugereaza ca dl Toader are planuri pentru un mandat foarte lung, poate chiar garantii, si incepe sa ocupe pozitie cu pozitie ministerul. Ceea ce, nu e neparat un lucru rau, cu conditia sa nu distruga zonele de competenta ale ministerului si de a nu face acolo colectie de oameni controversati, adica exact ceea ce pare a face.  Ioana Ene-Dogioiu/Ziare.com
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare