Managerul Spitalului ''Victor Babeş'' Timişoara: Trei sferturi din internaţii cu COVID-19 sunt din alte judeţe
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ''Victor Babeş'' din Timişoara, dr. Voichiţa Lăzureanu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că au fost înaintate solicitări către Ministerul Sănătăţii, Prefectura Timiş, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş şi DSP-urile judeţelor Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, pentru ca pacienţii cu COVID-19 din respectivele judeţe să nu mai fie aduşi la Timişoara.
Managerul a adăugat că în prezent trei sferturi dintre pacienţii internaţi cu COVID-19 sunt din alte judeţe, iar spitalul nu mai poate face faţă solicitărilor.
Dr. Voichiţa Lăzureanu a subliniat că nu este o decizie luată în pripă, în condiţiile în care a trecut o lună de la prima testare pentru coronavirus de la Timişoara, perioadă în care toate celelalte spitale similare din judeţele vecine se puteau organiza pentru a-şi trata fiecare pacienţii proprii.
Ea a mai spus că transportul unor astfel de pacienţi, de la sute de kilometri, până la Timişoara, pune în pericol de contaminare inclusiv personalul de pe ambulanţe, cel al ISU şi chiar al spitalului.
"Am depus solicitări la Ministerul Sănătăţii, la Prefectura Timiş, la DSP Timiş şi ale celorlalte judeţe. Ne dorim ca fiecare judeţ să-şi gestioneze pacienţii proprii şi să-şi pună în aplicare planurile albe ale fiecărui judeţ în parte, care deja de o lună sunt tărăgănate. Nu cred că este normal şi firesc medical şi uman ca un singur spital din Timişoara să deservească toate cele patru judeţe. Nu cred că este firesc să transporţi pacienţi, din punct de vedere epidemic infectaţi, şi să expui întregul echipaj al ambulanţei, al SMURD, într-o deplasare de sute de kilometri. Un pacient a şi decedat pe drum de la Arad. Am înţeles că la începutul pandemiei, când au fost puţine cazuri şi nu au fost cu severitate mare, am reuşit să absorbim şi să facem managementul acestor cazuri. Acum suntem în faţa unor situaţii în care trebuie să facem ceva, nu putem merge mai departe doar cu 'o să'. Medicii noştri tratează orice fel de tip de pacient, dar nu se poate ca doar medicii din Spitalul 'Victor Babeş' din Timişoara să trateze, iar cei din toate celelalte judeţe să se spele pe mâini şi să considere că problema e rezolvată, că i-au trimis pe pacienţi la Timişoara. Un alt pacient, transportat din alt judeţ, a decedat în curtea spitalului nostru, nici nu a ajuns să fie pus în salon. Ce facem? Ne batem joc unii de alţii?", a detaliat dr. Voichiţa Lăzureanu.
Managerul Spitalului "Victor Babeş" Timişoara a mai subliniat că toţi pacienţii cu coronavirus care ajung aici au nevoie şi de asistenţă ATI, care nu poate face faţă unui aflux de pacienţi şi din alte judeţe.
"Noi avem nouă paturi ATI, din care cinci sunt deja ocupate, iar dintre acestea, trei sunt ocupate de pacienţi din alte judeţe. În această după-amiază vor fi gata şi analizele de prima tură de azi şi sunt convinsă că vor mai fi şi alţii. Nu consider că e normal ca un pacient de pe o terapie intensivă dintr-un alt judeţ, intubat, ventilat, să fie adus la Timişoara, să expună şi personalul de aici şi de pe ambulanţă şi ISU, doar pentru că autorităţile din respectivul judeţ nu vor să-şi asume răspunderea pentru eventuale mortalităţi. Acum, din toţi pacienţii pe care-i avem la noi (nu doar cei nouă de la ATI n.red.) doar un sfert sunt din Timiş, ceilalţi din alte judeţe", a explicat Voichiţa Lăzureanu.
Ea a mai arătat că la o lună de la primul caz de coronavirus încă nu există un alt centru de testare COVID în vestul ţării decât la Timişoara, iar biologii spitalului "Victor Babeş" Timişoara lucrează nonstop de mai bine de o lună.
"Sistem medical de îngrijire a pacienţilor există în fiecare judeţ. Trebuie doar ordonat şi prioritizat. Aşa cum a putut să facă spitalul din Timişoara şi DSP Timiş, să fie gata acest plan alb, de două săptămâni. Stăm cu el în aşteptare, doar pentru că celelalte judeţe nu se pot organiza; nu cred că este firesc, mai ales în situaţie de urgenţă medicală. Avem ceea ce ne trebuie, avem donaţii, lumea a fost extraordinară şi a ajutat, dar mi-e greu să cred că şi aceşti oameni nu au donat prioritar pentru pacienţii din judeţul Timiş. Am rezistat o lună pe cont propriu, pe resursele noastre, suport medical, absolut toţi au stat aici să facă comenzi, să aducă necesarul din toate părţile, este un consum enorm şi financiar, pe care sunt convinsă că fiecare judeţ în parte îl putea face", a conchis Voichiţa Lăzureanu. AGERPRES