Managerul spitalului din Botoșani, Monica Adăscăliței, reținută de procurorii DNA / Percheziţii noi în dosarul angajărilor pe bani
UPDATE: Medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, a fost reţinută, marţi, de procurorii de DNA Suceava pentru infracţiuni de corupţie, transmite Agerpres.
Potrivit unor surse judiciare, Adăscăliţei este urmărită penal în dosarul fraudării examenelor de angajare în unitatea medicală din Botoşani, în care au mai fost reţinuţi pentru corupţie şi fostul manager al spitalului, Doina Caba, fostul director de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru, dar şi doi medici şi mai mulţi angajaţi ai instituţiei.
Reţinerea managerului Spitalului Judeţean a avut loc în urma unor percheziţii făcute în cursul dimineţii de marţi atât în biroul ei, cât şi la locuinţa sa.
Monica Adăscăliţei a preluat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” în luna august a anului trecut, în urma scandalului privind decesul în Maternitatea Botoşani a Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care ajunsese la spital în stare gravă, dar a fost ignorată de medicul de gardă.
Știrea inițială: Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean Botoșani, a fost adusă marți dimineață la spital de către procurorii din cadrul Dircţiei Generale Anticorupţie (DGA) și jandarmi, anunță Monitorul de Botoșani.
Potrivit procurorului care se ocupă de caz percheziţiile de azi au loc în dosarul angajărilor pe bani, pornit în luna decembrie a anului trecut.
„Au făcut o percheziţie domiciliară, încă nu ştiu nimic”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei în momentul în care a ajuns la spital.
Anchetatorii au ajuns la spital încă de la ora 6.00. Un inspector şi un subinspector din cadrul DGA au sigilat biroul managerului, iar ulterior au mers la domiciliul său.
Dosarul angajărilor pe bani la Spitalul Judeţean a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani. Procurorii DNA au reţinut atunci peste 75 de infracţiuni în total, pentru 11 inculpaţi.
A doua zi, 10 dintre cele 11 persoane duse la audieri au fost arestate. După contestaţii, însă, doar opt dintre cele zece persoane arestate iniţial de procurorii DNA au rămas în arest pentru 30 de zile.
În referatul celor de la DNA sunt enumerate diverse sume de bani sau obiecte din aur primite de cei inculpați pentru transferul unor asistente, pentru modificarea condițiilor de concurs în favoarea diverșilor doritori care plăteau, indiferent de post, de la șofer la asistentă sau referent. Banii erau dați prin interpuși sau direct, mascați în pungi de cadouri, iar cei care dădeau promovau concursul.
Subiectele la probele scrise sau practice erau comunicate în mod frecvent înainte de concurs, există chiar un caz în care un medic îi spunea răspunsurile direct în cască în timpul examenului unui candidat.
Aproape toți cei care plăteau promovau concursurile, însă au fost și nemulțumiți, care au ajuns martori la DNA, unii din cei care promiteau sprijin pentru angajare nu au reușit să se țină de cuvânt, e cazul administratorului de firmă reținut împreună cu angajații spitalului și fostul manager.