Managerii români văd un an cu creştere economică după primul trimestru, dar marcat de inflaţie
Încrederea managerilor în economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an, iar perspectiva evoluţiei acesteia în următoarele luni este de asemenea mai bună, cu doar 17% dintre manageri considerând că PIB-ul va scădea, în comparaţie cu 46% în ultimul trimestru al anului trecut, arată rezultatele studiului Confidex.
Pe de altă parte, companiile încep să se confrunte cu alte provocări precum creşterea costurilor de producţie, creşterea nivelului inflaţiei şi retenţia de personal, conform rezultatelor Confidex Q1 2021 publicate de Impetum Group.
"Confidex Q1 2021 ne arată o creştere a încrederii şi a stării de spirit în rândul managerilor. Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arată de asemenea o evoluţie pozitivă. Cu toate acestea, deşi managerii prevăd o îmbunătăţire a PIB şi a şomajului, în 2021 am remarcat şi predicţia unui an cu o inflaţie mai ridicată, pe fondul creşterii preţurilor la anumite materii prime", a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Faţă de al patrulea trimestru din 2020, Confidex Q1 arată o schimbare profundă a percepţiei asupra evoluţiei economiei: mai puţini manageri cred că şomajul va creşte (36% vs 54%) dar mai mulţi declară că inflaţia va creşte (74% vs 58%).
În consecinţă, potrivit studiului, peste 60% dintre manageri susţin că vor regândi strategia companiei, prioritizând investiţiile în inovare şi digitalizare. "Oarecum contradictoriu, sunt mai mulţi manageri preocupaţi de creşterea productivităţii, ca principal motor de relansare economica (mai mult de doua treimi), in timp ce numărul celor decişi să facă investiţii în IT şi R&D este în scădere", susţin autorii cercetării.
Totodată, scade preocuparea managerilor pentru creşterea vânzărilor (-12%) şi creşte cea pentru retenţia de personal (+5%). Managerii îşi doresc sprijinul băncilor în ceea ce priveşte accesul la creditare şi reducerea dobânzilor.
"Comparativ cu previziunile făcute la începutul lui 2021, managerii sunt mai prudenţi în privinţa evoluţiei cifrei de afaceri (-1%) şi a profitului (-4%) până la finalul anului 2021. De asemenea, observăm şi o reducere cu 3% a numărului de angajaţi. În privinţa investiţiilor şi a costurilor de producţie, previziunile iniţiale rămân stabile", a mai spus Andrei Cionca.
Studiul mai arată că aproximativ 25% dintre manageri încep să resimtă presiunea creşterii costurilor de producţie şi 36% menţionează scăderea vânzărilor ca principala preocupare a companiei în timp ce 33% indică lipsa forţei de muncă. Mai puţini manageri resimt lipsa predictibilităţii ca o problemă acută (12% vs 21% în Q4 2020) în schimb a crescut nevoia de ajutor din partea statului (13% vs 7%).
În comparaţie cu Confidex Q4 2020 se îmbunătăţeşte starea de spirit a managerilor din Industrie, Agricultură şi Servicii. În Comerţ, valorile sunt similare cu cele din trimestrul anterior.
"Managerii din Comerţ şi Servicii au reuşit să îi depăşească pe cei din domenii precum Agricultura, Industrie sau Construcţii, iar cei din HORECA sunt în continuare la cea mai redusă medie (-3.95), foarte aproape de cea din trimestrul anterior.
Managerii din HORECA şi Transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimişti. Pe de altă parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimişti", arată studiul.
Totodată, managerii văd în continuare o criză în V, cu revenirea în două viteze, dar prelungirea pandemiei va creşte durata revenirii, comparativ cu previziunile Confidex anterioare. În 2021, pare că vom recupera circa jumătate din scăderea din 2020, urmând ca la mijlocul lui 2022 să revenim la situaţia de dinainte de pandemie.
Potrivit studiului, durata estimată a redresării economiilor globale şi europene rămâne estimată la circa doi ani. Cea a economiei naţionale s-a redus cu 3 luni, de la 31 la 28 de luni. "Perspectiva despre propria companie şi sectorul de activitate rămâne optimistă. Redresarea acestora e preconizată să se producă în aproximativ 1 an şi jumătate. Companiile mari văd o redresare proprie cu circa 4 luni mai accelerată faţă estimările companiilor medii şi mici. Managerii din Comerţ, Construcţii şi Servicii sunt cei mai optimişti în privinţa duratei de revenire a economiilor naţională şi europeană", mai arată autorii cercetării.
Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, Confidex măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete pentru businessuri şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.
Confidex este singurul studiu care a surprins T zero al companiilor şi a monitorizat trimestrial pulsul economiei pe tot parcursul pandemiei. In cele patru etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 1500 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi.
Studiul Confidex Q1 2021 acoperă un eşantion de 663 de companii din top şapte categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB, respectiv agricultură, industrie şi energie electrică, construcţii, comerţ, HORECA, transport, distribuţie, depozitare, servicii. La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.
Indicele Confidex e construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.
Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management şi servicii, format din reunirea sub aceeaşi umbrelă a CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România cu 20 de ani de experienţă în management de criză, ROCA, prima soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea IMM-urilor româneşti care au un viitor valid, dar traversează un moment dificil şi ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie. AGERPRES