Manageri ai instituţiilor de cultură critică lipsa strategiei în domeniu; Caramitru despre iniţiativa lui Ştirbu: Normalitate

Manageri ai instituţiilor de cultură critică lipsa strategiei în domeniu; Caramitru despre iniţiativa lui Ştirbu: Normalitate

Managerii instituţiilor de cultură critică lipsa unei strategii culturale a ţării şi trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia financiară cu care se confruntă artiştii.

Preşedintele Comisiei pentru cultură de la Cameră, liberalul Gigel Ştirbu, a anunţat că îi invită miercuri la Parlament pe managerii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat , afirmând că în prezent are loc "un masacru al culturii".

Despre iniţiativa lui Ştirbu, managerul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, spune că reprezintă "un semn bun, de normalitate".

"Faptul că domnul preşedinte al Comisiei de cultură are această iniţiativă de a ne vedea şi de a afla de la noi ceea ce este la ora asta important şi dramatic este un semn bun, de normalitate, lucru care nu s-a întâmplat până acum, pentru că în momentul în care s-a preconizat o asemenea reducere pentru un capitol atât de important ar fi trebuit să fim chemaţi şi să spunem care sunt problemele legate de acest lucru. Am fost puşi în faţa unui fapt împlinit. E un lucru foarte bun", a declarat pentru AGERPRES Caramitru.

Managerul TNB se declară nemulţumit de faptul că bugetul instituţiei a fost aprobat târziu, fiind redus la capitolul ''Bunuri şi servicii'', şi a menţionat că speră să aibă o întâlnire pe această temă şi cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

"Ceea ce s-a petrecut cu bugetele instituţiilor noastre este de neconceput. Bugetul a venit la jumătatea anului şi a venit la capitolul 'Bunuri şi servicii' la noi, la Teatrul Naţional, mai mic cu 2 milioane. Asta face ca noi să nu mai putem încheia contractele şi pe partea a doua a anului cu 54 de angajaţi prin Agenţia de forţe de muncă. Această situaţie, care se adaugă fondurilor atât de reduse la acest capitol, din care se plătesc toate cele care contribuie la funcţionarea instituţiei, ne-a făcut să ieşim cu toţii în principal la o întâlnire cu domnul ministru şi apoi, din lipsa de soluţii de acolo, să fim primiţi de doamna prim-ministru. La ora asta suntem în situaţia de a aştepta o programare a unei întâlniri a reprezentanţilor acestor instituţii cu doamna prim-ministru. Sperăm să avem această întâlnire", a spus Caramitru.

El a precizat că cele 54 de persoane care vor trebui să plece din TNB, începând cu 1 iulie, nu sunt colaboratori.

"Colaboratori numim noi artiştii care colaborează, nu sunt angajaţi ai teatrului. Cei 54 sunt angajaţi pe funcţii de execuţie la scenă, 39 sunt tehnicieni de scenă de toate categoriile. (...) Nu putem face spectacole la toate sălile noastre. Avem multe săli şi trebuie să jucăm seară de seară pe cinci săli", a precizat Caramitru.

Managerul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Paula Popoiu, a apreciat iniţiativa lui Gigel Ştirbu.

"Eu astăzi am avut numeroase lansări şi vernisaje şi nu m-am uitat în mapă. O să merg, pentru că e problemă de buget. Dacă sunt probleme cu bugetul, atunci vin", a precizat pentru AGERPRES Popoiu.

Şi managerul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat că va fi prezent la întâlnire.

Pe de altă parte, managerul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a fost de părere că ar fi necesară o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei Capitalei, de care aparţine instituţia pe care o conduce, şi nu cu Parlamentul.

"Eu nu am fost invitat, dar, sigur, fiindcă aparţin de Primăria Capitalei, trebuie să am o discuţie cu responsabilii Primăriei, pentru că din punctul de vedere al Parlamentului nu ştiu ce ar trebui să se întâmple. Dar problema mare a Parlamentului este că nu există o strategie culturală a ţării. În momentul în care discutăm despre bugete şi despre Parlament, în momentul în care votează bugetul oricărei instituţii din ţara asta, ar trebui să existe o strategie coerentă. Ce facem nu cu banii, ce facem cu instituţiile?", a declarat pentru AGERPRES Cristescu.

Pe tema situaţiei din cultură, preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, l-a invitat în Parlament, tot săptămâna viitoare, şi pe ministrul de resort Valer-Daniel Breaz.

"Nu am primit absolut nimic. La minister nu este, până acum, nimic oficial. Aştept să am oficial invitaţie şi răspundem cu drag invitaţiilor. Avem şi explicaţiile logice, sper să le înţeleagă", a menţionat Breaz.

Preşedintele Comisiei pentru cultură de la Cameră, Gigel Ştirbu, a anunţat că i-a invitat miercuri, la audieri, pe managerii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat.

"Miercuri, la ora 13,00, voi invita în cadrul Comisiei, pentru audieri, pe toţi managerii principalelor instituţii de cultură pentru a discuta pe această temă stringentă şi extrem de alarmantă în care se află în acest moment instituţiile de cultură din România - tăierea bugetului pentru cultură şi numeroasele disponibilizări nejustificate care au dus la anularea de spectacole. Trebuie identificate urgent soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiîntâlnite", a arătat Gigel Ştirbu, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES.

Ştirbu a mai anunţat că marţi, la ora 12,00, i-a invitat la audieri, în Comisie, pe ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, şi pe managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Luis Ovidiu Popa, "cu privire la controversa apărută referitoare la înstrăinarea a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a muzeului către o altă instituţie în vederea ridicării unei alte clădiri pe terenul respectiv". AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod