Malta: Un procuror a demisionat, iar a doua zi era deja avocat al unui suspect în dosarul Caruana Galizia
Familia jurnalistei malteze asasinate Daphne Caruana Galizia a cerut o anchetă după ce un procuror a demisionat marţi, iar miercuri a apărut ca apărător al bărbatului suspectat că a comandat asasinatul, relatează Reuters.
Jurnalista a fost ucisă în octombrie 2017 de o bombă plasată în autoturismul ei, în timp ce ancheta acuzaţii de corupţie la adresa unor înalţi oficiali din Malta. În noiembrie 2019, au fost acuzaţi de crimă trei suspecţi, iar în noiembrie 2019 omul de afaceri Yorgen Fenech - despre care un martor a declarat că a comandat asasinatul - a fost inculpat pentru complicitate.
Procurorul Charles Mercieca a demisionat din Biroul Procurorului General cu numai câteva ore înainte de a se alătura echipei de avocaţi care îl apără pe Fenech. Fostul magistrat a declarat că nu a fost implicat "direct sau indirect" în dosar şi în niciun alt caz legat în vreun fel de acesta, în calitate de procuror.
Familia Caruana Galizia a comunicat că "momentul transformării dr. Mercieca în avocat al apărării în domeniul penal indică o complicitate anterioară între echipa de apărători a dl Fenech şi un procuror în funcţie" şi că "implicaţiile pentru Biroul Procurorului General şi pentru sistemul judiciar penal şi aşa slab din Malta sunt grave".
Rudele jurnalistei asasinate au cerut o anchetă pentru a se stabili dacă Mercieca a avut acces la informaţii sensibile din dosarul asasinatului. Reuters reaminteşte că familia a acuzat de mai multă vreme unii politicieni cu funcţii înalte şi alte personalităţi că încearcă să muşamalizeze cazul.
Ministerul Justiţiei a confirmat că Mercieca nu s-a ocupat de dosarul respectiv, dar a apreciat că decizia avocatului de a-l apăra pe Fenech "atât de devreme" a fost "lipsită de sensibilitate". Instituţia a afirmat că se aştepta la mai multă prudenţă şi atenţie atât din partea avocatului, cât şi a cabinetului de avocatură în care a intrat.
Dosarul lui Fenech se află abia în faza prezentării probelor şi încă nu s-a stabilit data începerii procesului. Suspectul a respins acuzaţiile, iar cazul respectiv a devenit un subiect politic major în Malta. Reuters consemnează că a fost pus la îndoială în repetate rânduri statul de drept în această ţară membră a Uniunii Europene. AGERPRES