Malițioșii și viclenii din jurul lui Putin: De la Nikolai Patrușev la Ramzan Kadîrov
S-au scurs deja mai bine de opt luni de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei împotriva vecinului său mai mic Ucraina. Atenția s-a concentrat în general pe retorica și faptele lui Vladimir Putin, dar liderul de la Kremlin nu acționează singur, ci este înconjurat de o cabală de locotenenți fideli la fel de cruzi și la fel de dornici să amenințe constant Occidentul.
Vladimir Putin (în plan apropiat) însoțit de Nikolai Patrușev la o ședință FOTO Arhivă
Reprezentanții acestei cabale par a nu avea limite în viclenia lor și sunt de-a dreptul înfiorători, trăsături apreciate și canalizate de liderul lor pentru a-și atinge obiectivele. „The New York Post” scoate la sufrafață șapte personaje din acest cerc malițios.
Presupusul moștenitor
Nikolai Patrușev (71 de ani), care deține funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, este cel mai apropiat consilier al lui Vladimir Putin, un prieten de lungă durată și „șoimul” care ar putea prelua cu ușurință biroul prezidențial de la Kremlin - cel puțin temporar - dacă actualul lider al Rusiei nu ar mai putea exercita puterea. Patrușev este foarte influent printre birocrații de la Kremlin și este unul dintre principalii arhitecți ai doctrinei putiniste, care încearcă să readucă fostele republici sovietice, cum este și cazul Ucrainei, sub controlul Rusiei.
Patrușev este fratele geamăn al lui Putin în fapte rele. Relația lor datează din 1975, când s-au angajat împreună la filiala KGB din Leningrad, astăzi Sankt Petersburg. La fel ca șeful său, Patrușev a autorizat probabil asasinarea unor „dușmani” interni. Printre victimele sale ar putea figura fostul ofițer FSB și critic vehement al lui Putin, Aleksandr Litvinenko, care a fost otrăvit în 2006, la Londra, dar și lideri separatiști ceceni vânați și uciși în cadrul unui așa-numit program de combatere a terorismului pus în aplicare la sfârșitul anilor '90, notează „The New York Post”.
Patrușev a contribuit cel mai probabil probabil la elaborarea planului de anexare a peninsulei Crimeea, în 2014, și în lansarea atacului asupra restului Ucrainei. Patrușev este, de asemenea, un propagandist anti-american nestăvilit, printre numeroasele sale acuzații la adresa Washingtonului fiind cea precum că partea americană ar dezvolta un program de arme biologice în Ucraina. În mod halucinant, el a insinuat că Statele Unite intenționează să explodeze o bombă nucleară în teritoriul ucrainean pentru a arunca vina asupra Rusiei.
Lansatorul de minciuni
Dmitri Peskov (54 de ani), secretarul de presă al lui Putin, personifică proverbul rus „Poți să urinezi în ochii lui și el va spune că este roua lui Dumnezeu”. Acest proverb se referă la oamenii care mint cu atâta nerușinare, încât rămân neclintiți chiar și atunci când sunt provocați față în față. Peskov se află în slujba lui Putin încă din 2008. Sarcina lui este, în esență, să inducă o realitate alternativă în care activitățile geopolitice ale Rusiei să fie percepute ca fiind inofensive - dacă nu chiar juste - în timp ce ține sub preș atrocitățile comise de de regimul Putin.
Peskov excelează în această meserie, judecând doar și din faptul că majoritatea rușilor par să susțină așa-numita „operațiune specială” lansată sub pretextul „denazificării și demilitarizării” Ucrainei. La fel ca alți oameni din cercul interior al lui Putin, Peskov a reușit să devină un multimilionar prin repetarea minciunilor șefului său. El deține un imperiu imobiliar estimat la 10 milioane de dolari, călătorește cu avioane private, se relaxează pe iahturi, conduce autoturisme de lux și poartă ceasuri foarte scumpe.
Purtătoarea de cuvânt rea de gură
Maria Zaharova (46 de ani) este prima femeie angajată ca purtătoare de cuvânt la Ministerul rus de Externe și una dintre cele mai colorate figuri din cercul interior al regimului Putin. Pe jumătate războinică, pe jumătate seducătoare, Zaharova este cunoscută pentru stilul ei combativ de comunicare. Briefingurile zilnice ale Zaharovei sunt pline de minciunile lui Putin, cum ar fi descrierea Ucrainei ca o țară plină de naziști care are nevoie de eliberare imediată din partea armatei ruse.
Dar principalele ținte ale „ministerului propagandei” lui Putin sunt administrația Biden, democrația americană și valorile occidentale în general. Când se lasă noaptea, Zaharova nu se poate abține să-și seducă urmăritorii de pe rețelele de socializare cu selfie-uri sugestive în care apare rujată cu roșu aprins sau în rochii fără bretele.
Regina propagandei
Margarita Simonian (42 de ani) este regina propagandei lui Putin. În mod oficial, ea este redactor-șef al RT, o rețea globală de televiziune, site-uri de știri și conturi de social media care difuzează în diferite limbi - arabă, engleză, germană etc. - pentru publicul non-rus. În realitate, Simonian nu poate fi numită jurnalistă. RT este un proiect al regimului Putin finanțat prin intermediul statului rus pentru a răspândi narativele Kremlinului în străinătate, vizând în special publicul occidental. Putin a creat RT în 2005 sub denumirea Russia Today. Dar, la sfârșitul anului 2013, Putin a emis un ordin prezidențial privind „restructurarea” acestei rețele și redenumirii ei în „RT”, încercând astfel să ascundă afilierea cu Rusia.
Putin este destul de prietenos cu Simonian. În 2019, în timpul unei ceremonii la Kremlin cu prilejul căreia Simonian a primit un premiu de stat pentru „reportajele ei patriotice”, Putin i s-a adresat cu „tî” („tu” în română), în loc de „vî” („dumneavoastră”). Există zvonuri că Simonian are pe birou un telefon de culoare gallbenă cu o linie directă și sigură către Kremlin.
Fratele de hochei
Arkadi Rotenberg (70 de ani) este un prieten din copilărie al lui Putin devenit miliardar după instalarea acestuia din urmă la Kremlin. Prietenia dintre ei a început la o sală de sambo, un stil de arte marțiale promovat intens în fosta Uniune Sovietică. În calitate de președinte al Consiliului Executiv al Federației Ruse de Hochei pe Gheață, Rotenberg joacă în mod regulat acest sport cu Putin. De asemenea, a fost cândva partenerul său de judo, un sport despre care Putin spune că l-a transformat dintr-un tânăr huligan într-un om de stat.
Premiat de Putin cu miliarde de dolari în contracte de petrol și gaze, Rotenberg deține un iaht de 38 de milioane de dolari, un hotel de lux în Roma, o proprietate imobiliară în Surrey, Anglia, și mai multe vile în Italia și Franța.
Oligarhul
Vladimir Potanin (61 de ani), cel mai bogat om din Rusia, este un alt prieten și coechipier de hochei pe gheață al lui Putin. Potanin a fost unul dintre cei „șapte mari” oligarhi ruși care l-au ajutat pe Boris Elțîn, predecesorul lui Putin, în realegerea sa la Kremlin în 1996. Elțîn, primul președinte al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, s-a aflat la conducere într-una dintre cele mai întunecate, cele mai tumultoase și cele mai haotice perioade din istoria Rusiei. În timp ce Occidentul avea așteptări de la Rusia să se transforme într-o democrație jeffersoniană, liderii politici de la Moscova nu s-au gândit decât la prădarea resurselor naturale ale țării lor.
Relația dintre Potanin și Putin datează din 2000, când Elțîn l-a ales pe fostul KGB-ist ca succesor la Kremlin, în timp ce oligarhul era ocupat cu un program economic care i-a îmbogățit pe oameni ca el. Ca urmare a acestei fraude masive, comuniștii de ieri s-au transformat peste noapte în capitaliști, iar Rusia a devenit un stat mafiot modern condus de „siloviki”, agenți de informații cu putere și resurse financiare practic nelimitate la dispoziție.
Violoncelistul
Serghei Pavlovici Roldughin (70 de ani) este de asemenea un prieten din copilărie al liderului de la Kremlin și totodată nașul fiicei sale mai mari, Maria. Absolvent al Conservatorului de Stat din Leningrad, Roldughin este un violoncelist profesionist care activează în diferite poziții de conducere în organizații de muzică și artă din Sankt Petersburg, inclusiv la faimosul Teatru Mariinski și la conservatorul pe care l-a absolvit. Dar rolul lui Roldughin în cercul interior al lui Putin nu are nimic de-a face cu interpretarea compozițiilor lui Ceaikovski, deși ajută.
Într-adevăr, în timp ce majoritatea membrilor din cercul interior al lui Putin provin din lumea spionajului, fundalul artistic al lui Rodulghin este o acoperire perfectă pentru a proteja o parte din averea personală a lui Putin, până la 2 miliarde de dolari fiind gestionate prin intermediul fratelui său, așa cum arată scurgerea de documente Panama Papers. În autobiografia sa, Putin spune că l-a întâlnit pe Roldughin în 1977 și nu s-a despărțit niciodată de el de atunci. „Este ca un frate pentru mine. Pe vremuri, când nu aveam unde să merg, mă duceam la el, dormeam și mâncam cu el”, recunoaște liderul de la Kremlin.
Clevetitorul din a doua generație
Ramzan Kadîrov (46 de ani) este liderul brutal al micuței republici caucaziene Cecenia promovat recent de Putin în gradul de locotenent-general al armatei ruse ca recompensă pentru rolul său în invadarea Ucrainei. Asemenea tatălui său, Ahmad Kadîrov, care a luptat pentru independența Cecenia, dar apoi a schimbat partea, Ramzan Kadîrov este un susținător ferm al regimului Putin. Liderul cecen este suspectat că ar fi implicat în uciderea lui Boris Nemțov, un proeminent opozant al lui Putin împușcat fatal în februarie 2015 la doi pași de Kremlin în timp ce pregătea un raport despre anexarea Crimeei.
Luptătorii săi, cunoscuți sub apelativul kadîrovți, sunt prezentați ca fiind neînfricați și capabili de orice. Cu toate acestea, unii dintre ei au fost prinși în timp ce îl vânau pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, probabil pentru a-l lichida. Alături de Dmitri Utkin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, Kadîrov este unul dintre cei doi asasini principali ai lui Putin din afara Rusiei, fiind suspectat că a ucis pe ascuns pentru șeful său. Lordul războinic cecen amenință fără nicio reținere, cerând, printre altele, un ordin din partea lui Putin pentru a „demilitariza NATO”.
Sursa: adevarul.ro