Malaezia: Urmăriri judiciare împotriva a 17 foşti şi actuali directori ai Goldman Sachs

Malaezia: Urmăriri judiciare împotriva a 17 foşti şi actuali directori ai Goldman Sachs

Autorităţile din Malaezia au anunţat vineri că au fost lansate urmăriri judiciare împotriva a 17 foşti şi actuali directori de la trei filiale ale băncii Goldman Sachs, în cadrul vastului scandal legat de fondul public de investiţii 1MDB, transmite AFP.

Sustragerea a miliarde de dolari din acest fond, menit să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei, a generat un amplu scandal şi a declanşat mai multe anchete judiciare, contribuind la căderea fostului premier Najib Razak, inculpat pentru corupţie.

Scandalul a ajuns până la banca americană Goldman Sachs, bănuită că a contribuit la presupusele deturnări de fonduri.

Procurorul general al Malaeziei, Tommy Thomas, a precizat vineri că împotriva celor 17 acuzaţi "vor fi cerute pedepse cu închisoarea şi amenzi, având în vedere gravitatea fraudei".

Cei 17 au fost directorii a trei filiale Goldman Sachs în perioada mai 2012 - martie 2013.

În decembrie anul trecut, în Malaezia au fost lansate urmăriri împotriva Goldman Sachs International, Goldman Sachs Asia şi Goldman Sachs Singapore, precum şi a doi foşti angajaţi, Tim Leissner şi Ng Chong Hwa, după ce cu circa o lună înainte Departamentul american al Justiţiei anunţa că a inculpat trei persoane, printre care doi foşti bancheri ai Goldman Sachs, pentru o 'conspiraţie' prin care au spălat miliarde de dolari deturnate din fondul public de investiţii malaezian 1MDB, relatează AFP.

Potrivit Departamentului Justiţiei, Tim Leissner, fost preşedinte al Goldman Sachs pentru Asia de Sud-Est, unul din bancherii inculpaţi, a pledat vinovat şi urmează să achite o amendă de 43,7 milioane de dolari.

Departamentul american al Justiţiei, care îşi întemeiază acţiunea pe legea împotriva practicilor de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act, FCPA), îi acuză pe Leissner, pe fostul coleg al acestuia Ng Chong Hwa şi pe finanţistul Low Taek Jho că au fost implicaţi într-o 'conspiraţie' al cărei scop era să deturneze fonduri ale 1MDB prin trei emisiuni de obligaţiuni în 2012 şi 2013, în sumă totală de peste 6 miliarde de dolari.

Banca Goldman Sachs a fost mandatată să organizeze aceste operaţiuni, pentru care a primit comisioane de circa 590 milioane de dolari.

Fondurile suspecte au tranzitat mai ales prin banca elveţiană BSI, ajungând în alte conturi şi ulterior pierzându-li-se urma, susţin autorităţile americane.

Pentru a-şi duce la bun sfârşit 'conspiraţia', cei trei au cumpărat tăcerea unor responsabili din Malaezia şi de la Abu Dhabi, cărora le-au promis şi virat sume de bani ca mită, acuză ministerul american.

O parte din fondurile deturnate au fost plasate în achiziţia de reşedinţe de lux la New York, de opere de artă la licitaţii organizate de 'o casă cu sediul la New York' şi în finanţarea de filme hollywoodiene, printre care 'Lupul de pe Wall Street', a precizat atunci Departamentul Justiţiei.

În iulie 2016, acesta a confiscat apartamente de lux, un avion privat şi redevenţe de pe urma 'Lupul de pe Wall Street', film produs de o companie având legături cu 1MDB. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”