După invazia Rusiei ăn Ucraina s-a discutat de mai multe ori despre faptul că pacea ar putea veni dacă Ucraina acceptă să cedeze teritorii către Federaţia Rusă. Ideea este discutată nu numai la Moscova sau Kiev, ci chiar în Europa, cei influenţaţi de propaganda Kremlinului considerând chiar că preşedintele Zelenski ar fi vinovat de continuarea războiului deoarece nu acceptă să negocieze teritorii.
Dar 84% dintre ucrainenii chestionaţi consideră că „nici o concesiune teritorială nu este acceptabilă şi doar 10% cred că pentru a obţine pacea şi a păstra independenţa este posibilă renunţarea la unele teritorii,” arată datele centralizate de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.
Acesta menţionează că sondajul a fost realizat în perioada 6-20 iulie 2022, pe un eşantion de 2.000 de cetăţeni ai Ucrainei cu vârsta de 18 ani, care trăiesc în toate regiunile ţării (cu excepţia Crimeei şi a unor districte din Doneţk şi Lugansk). Aceştia au fost intervievaţi telefonic pe baza unui unui eşantion aleatoriu.
Astfel, starea de spirit a populaţiei este aproximativ aceeaşi indiferent de regiune. 77% dintre locuitorii din estul Ucrainei se declară împotriva cedării de teritorii.
82% din ucrainenii din sud sunt împotriva concesiilor şi doar 10% se declară pentru cedări teritoriale.
Rezultatele sondajului mai mai arată că dintre respondenţii care au părăsit teritoriile ocupate temporar după începerea războiului, doar 17% sunt în favoarea concesiilor teritoriale. În schimb, 82% consideră că nu ar trebui să existe cedări teritoriale.
Dintre ucrainenii vorbitori de limbă rusă, 76% sunt împotriva cedărilor teritoriale, iar dintre ruşii care trăiesc în Ucraina, majoritatea covârşitoare - 68% - se opun oricărei concesii.
Aşadar, sprijin larg pentru politica lui Volodimir Zelenski de a nu negocia din teritoriul Ucrainian.
De altfel, ultimul sondaj realizat în luna mai de acelaşi Institut Internaţional de Sociologie din Kiev cu sprijinul Institutului Naţional Democrat al SUA, arătă că 85% din ucraineni aveau încredere în preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
97% dintre cetăţenii ucraineni au încredere sau au încredere totală în Forţele Armate ale Ucrainei, iar procente aproape la fel de mari au exprimat încredere faţă de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, Garda Naţională sau Forţele Teritoriale de Apărare.
De o încredere mai mică se bucură, în schimb politicienii, 56% dintre cetăţenii Ucrainei aveau încredere în guvernul ucrainean în luna mai. Rada Supremă – Parlamentul ţării avea cel mai scăzut nivel de încredere dintre instituţiile statului — 40%.