Majoritatea slovacilor și a cehilor nu-i iartă pe politicieni pentru că nu au convocat un referendum înaintea divizării Cehoslovaciei

Majoritatea slovacilor și a cehilor nu-i iartă pe politicieni pentru că nu au convocat un referendum înaintea divizării Cehoslovaciei

Majoritatea slovacilor și a cehilor (67%, respectiv 68%) încă nu-i pot ierta pe politicieni pentru că au decis divizarea Cehoslovaciei fără să convoace un referendum, relevă un sondaj realizat în octombrie de Institutul slovac pentru afaceri publice (IVO) și Centrul ceh de cercetare a opiniei publice (CVVM), transmite luni agenția slovacă de presă TASR.

Totuși, după 25 de ani — care se împlinesc în ianuarie anul viitor — aproape jumătate dintre cei intervievați, atât din Slovacia cât și din Republica Cehă (46%), consideră că dizolvarea Cehoslovaciei a fost o decizie corectă.

În cazul slovacilor, acest lucru reprezintă o schimbare de opinie față de acum un sfert de secol, când sub 30% dintre ei erau în favoarea divizării statului comun.

Atitudinea față de divizare, în ambele țări, depinde de vârstă, a menționat într-o conferință de presă organizată luni reprezentanta IVO, Zora Butorova. Aceasta a mai precizat că lipsa unui referendum este criticată în mai mare măsură de cei care consideră că dizolvarea statului comun a fost un pas greșit. Dar și dintre apărătorii divizării circa jumătate au criticat absența unei consultări prealabile.

"Este evident că persoanele cu o viziune critică asupra divizării Cehoslovaciei consideră că un referendum ar fi putut să o împiedice și până în ziua de azi consideră negativ faptul că politicienii au făcut imposibil acest lucru", a afirmat la rândul său reprezentanta CVVM, Paulina Tabery.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...