Majoritatea cetățenilor din opt state NATO, împotriva trimiterii de arme către Kiev (sondaj)
Majoritatea cetățenilor din opt state NATO se opune trimiterii de arme în Ucraina împotriva separatiștilor proruși, chiar dacă opiniile publice din aceste țări consideră Moscova drept principalul responsabil pentru conflictul din estul Ucrainei, relevă un sondaj realizat de institutul american Pew Research Center, preluat de AFP.
Același sondaj arată că, în Franța, Germania și Italia, cei mai mulți intervievați sunt de părere că NATO nu ar trebui să recurgă la forța militară dacă Rusia ar ataca un alt stat membru al organizației.
'Opiniile publice din principalele state ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord acuză Rusia pentru conflictul din Ucraina. Mulți consideră de asemenea Rusia drept o amenințare militară pentru statele vecine. Însă puțini susțin trimiterea de arme către Ucraina', este concluzia institutului Pew.
Potrivit unei cifre mediane, numai 41% dintre respondenții din opt state ale NATO (SUA, Canada, Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Spania și Portugalia) sunt favorabili furnizării de arme către Kiev, în timp ce 70% preferă acordarea unui ajutor economic occidental pentru Ucraina. În Polonia, 50% dintre respondenți sunt pentru trimiterea de echipamente de apărare în Ucraina, procentul fiind de 46% în SUA, 40% în Franța, 22% în Italia și 19% în Germania.
Conform unei alte cifre mediane, 57% dintre intervievați sunt pentru o aderare a Ucrainei la NATO, iar 50% pentru ca această țară să devină la un moment dat membră a Uniunii Europene.
Potrivit concluziilor anchetei, (opiniile publice din) 'statele NATO ezită în privința unei escaladări a implicării lor, mai ales militare, în conflict'. 'Multe state aliate sunt reticente față de aplicarea articolului 5 din Tratatul NATO, care cere ca statele membre să apere un aliat, la nevoie cu forța armată', arată Pew, potrivit căruia 48% dintre persoanele intervievate sunt favorabile aplicării acestui articol, iar 42% împotrivă. Nivelul cel mai ridicat de opinii favorabile aplicării articolului 5 se înregistrează în SUA (56%), iar cel mai scăzut în Germania (38%).
Ancheta a fost realizată pe un eșantion de 11.116 de persoane, prin telefon sau față în față, între 6 aprilie și 15 mai, mai precizează institutul american. AGERPRES