Maior, la comisia de anchetă: Am fost și sunt în relație de prietenie cu Oprea și Dîncu, cu Kovesi - relație strict profesională

Maior, la comisia de anchetă: Am fost și sunt în relație de prietenie cu Oprea și Dîncu, cu Kovesi - relație strict profesională

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, fost director SRI, a declarat, luni, la Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, că are o relație de prietenie cu Gabriel Oprea încă din anul 2001, iar cu Laura Codruța Kovesi are o relație strict profesională.

"L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea. Era o relație de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care și eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (director SRI — n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aș putea spune că a fost și este o relație de prietenie", a afirmat Maior, întrebat în legătură relația cu Gabriel Oprea.

El a spus, întrebat și în privința relației sale cu Vasile Dîncu, că are cu acesta 'o relație de veche prietenie", iar cu Dan Andronic "în timp a fost și o relație de prietenie".

În schimb, potrivit lui George Maior, cu procurorul șef DNA Laura Codruța Kovesi, fost procuror general, a avut "o relație strict profesională desfășurată în conformitate cu atribuțiile fiecărei instituții" pe care o reprezentau.

Maior a mai spus, legat de întâlnirea pe care a avut-o la Gabriel Oprea acasă, că Dan Andronic nu are dreptate când spune că a fost o celulă de criză. "E vorba de o analiză a domnului Andronic. Nu are dreptate", a subliniat George Maior.

"Și directorul SRI va participa întotdeauna și la evenimente private, va marca o distincție între viața privată și viața publică și țin să păstrez această distincție, având credința fermă că lucrurile nu pot fi amestecate", a mai spus Maior, la întrebările repetate ale membrilor comisiei referitoare la vizita acasă la Gabriel Oprea.

Liviu Pleșoianu, membru al comisiei, a spus că, din punctul său de vedere, este un fapt de gravitate mare faptul că George Maior nu răspunde la întrebările legate de acest eveniment.

"Eu am răspuns onest la această întrebare, nu consider că am sfidat, dimpotrivă, am făcut un efort deosebit și consider că Parlamentul reprezintă expresia democrației. Viața mea privată nu o voi expune niciodată în fața unei comisii. SRI s-a comportat exemplar și din acest punct de vedere și din multe alte puncte. Nu consider deloc faptul că evenimentul privat exprimă cumva imoral sau ilegal", a mai susținut Maior.

Maior a mai precizat că SRI nu a fost implicat niciodată în generarea unui partid și în decizii cu caracter politic.

"Niciodată nu a participat, nu a fost implicat Serviciul, în generarea unei evoluții politice, fie că este vorba de înființarea unui partid, fie că este vorba de deciziile cu caracter politic legat de partide politice. Subliniez, în legătură cu un aspect pe care le-am constatat în spațiul public, faptul că ambițiile directorului SRI ar fi legate de președinție sau de calitatea de prim ministru: niciodată nu am pus această problemă. Poate că am primit oferte pe care le-am refuzat. Observ că acest lucru este interpretat acum într-un anume fel. Totdeauna mi-am păstrat calitatea profesională și demnitatea legată de exercitarea acestei funcții. Nu am participat la întruniri de partid legate de calitatea de director al SRI niciodată. Și resping orice interpretare, de acuzație legată de o asemenea posibilitate. Vă asigur că nici membrii, nici ofițerii serviciului nu au făcut acest lucru", a mai spus Maior.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”