Maia Sandu, uimită de rapiditatea cu care a fost implementat regimul de sancțiuni pentru oligarhii moldoveni

Maia Sandu, uimită de rapiditatea cu care a fost implementat regimul de sancțiuni pentru oligarhii moldoveni

Președinta Republicii Moldova s-a arătat uimită de rapiditatea cu care au fost aplicate sancțiunile pe numele oligarhilor moldoveni. Mecanismul de sancționare a fost propus de Ministerul Afacerilor Externe din România și a fost implementat în doar două luni.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO: Facebook

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO: Facebook

„Este un exemplu pe care nu l-am mai văzut în Uniunea Europeană, pentru că atunci când România a venit și a făcut această propunere să se creeze un mecanism de sancționare a celor care destabilizează R. Moldova, eu m-am gândit că asta o să ia vreo doi ani, pentru că știu cât durează procedurile în UE. Acum eu sunt uimită că s-a reușit în două luni de la momentul în care s-a făcut propunerea să se aprobe un mecanism de sancționare”, a declarat în președinta Maia Sandu la TVR Moldova.

Maia Sandu a punctat că rapiditatea cu care a fost implementat acest mecanism arată că acesta a fost pregătit foarte bine și „vorbește și despre o transformare la nivelul instituțiilor europene, când un asemenea mecanism a fost aprobat atât de rapid”.

„În doi ani de zile, destabilizarea produce aici efecte și daune majore procesului democratic. Dar, în același timp, faptul că România a venit cu propunerea și că a reușit să insiste și să se aprobe așa repede este foarte și foarte util”, a adăugat președinta Maia Sandu la TVR Moldova.

Propunerea de implementare a unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova este propunerea ministrului Bogdan Aurescu făcută la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie.

Primele sancțiuni

Președinta Republicii Moldova a anunțat că Uniunea Europeană a anunțat marți, 30 mai, sancționarea a cinci persoane care amenință stabilitatea și securitatea țării. Maia Sandu a precizat că patru din aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

„Acești oameni certați cu legea au trădat și continuă să trădeze interesul național, pun în pericol dezvoltarea Republicii Moldova și lucrează în folosul Kremlinului”, a anunțat președinta Republicii Moldova, într-o postare pe Facebook.

Maia Sandu a precizat că prin această decizie Uniunea Europeană ajută Republica Moldova să îi oprească pe cei care doresc destabilizarea țării.

„Decizia de azi înseamnă că acestor persoane nu li se va permite circulația liberă în țările ce se vor alinia sancțiunilor, le vor fi blocați banii și sechestrate averile. Uniunea Europeană ne ajută să-i oprim pe cei care vor să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul”, a adăugat șefa statului din Republica Moldova.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”