Maia Sandu susține că Rusia a schimbat strategia de destabilizare a Republicii Moldova
Maia Sandu susține că țara sa este pregătită pentru toate scenariile în timpul campaniei electorale pentru pentru alegerile din toamna acestui an, afirmând că Moscova și-a schimbat metodele cu privire la destabilizarea Rep. Moldova.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO Profimedia
„Trebuie să fim gata pentru toate scenariile. S-au schimbat aceste încercări de destabilizare din partea Federației Ruse și respectiv ne putem aștepta la altfel de încercări. Răspunsul nostru este vigilență din partea instituțiilor, vigilență din partea cetățenilor”, a declarat pentru RFI România președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în contextul încercărilor de destabilizare a situației în campania electorală pentru alegerile locale generale de la începutul lunii noiembrie din țara vecină.
Lidera de la Chișinău a menționat că riscurile vin din partea grupării Șor, care este folosită de Kremlin, în vederea cumpărării alegătorilor moldoveni.
„Există aceste riscuri în cazul grupării Șor. Aceasta este folosită de Federația Rusă pentru ca să dăuneze proceselor democratice din R.Moldova și cu banii Federației Ruse se încearcă cumpărarea alegătorilor din R.Moldova. Instituțiile noastre trebuie să fie mai vigilente decât până acum. Mă refer la Comisia Electorală Centrală și nu doar, așa încât să se asigure condiții corecte și să se asigure legalitatea finanțării campaniilor electorale”, a mai afirmat șefa statului.
Startul perioadei electorale
Republica Moldova a intrat, în data de 7 august, în perioada electorală pentru alegerile locale din toamna acestui an. Înregistrarea candidaților în cursă va începe în data de 6 septembrie, iar campania electorală va demara o lună mai târziu.
Cel mai urmărit și așteptat scrutin va fi în Chișinău, unde în cursa pentru funcția de edil s-au înscris mai multe persoane, inclusiv actualul primar, Ion Ceban, care aspiră pentru al doilea mandat nu pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, așa cum a făcut-o prima dată, ci pe cele a formațiunii sale, Mișcarea Alternativă Națională (MAN), fondată anul trecut și care ar beneficia de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB-ul rusesc și acuzați de spionaj în Republica Moldova. Schema a fost făcută publică luna trecută de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău.
Ion Ceban a venit cu o reacție după briefingul de presă susținut de șeful SIS și după informațiile publicate mai târziu de presă, negând cele relatate.
„Solicităm excluderea Partidului „Mișcarea Alternativa Națională” din așa-zisele investigații și tot felul de presupuneri anunțate anterior și de fostul premier și vicepremier care au fost atacați în instanță pentru declarații nefondate și calomnioase. Amintim, MAN nu are tangențe cu informațiile tirajate intenționat și concertat în presă, iar despre acest lucru am informat toate instituțiile internaționale”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Lilian Carp, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, este candidatul partidului care guvernează Republica Moldova. Victor Chironda, fost viceprimar al Capitalei, a fost înaintat din partea Platformei DA.
Adrian Albu este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la această funcție.
Sursa: adevarul.ro