Maia Sandu speră că, odată reîntregită cu Transnistria, Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană
Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova își dorește soluționarea conflictului transnistrean înainte de integrarea în Uniunea Europeană, astfel încât să fie reîntregită atunci când va deveni membră a Uniunii. Totuși, lidera de la Chișinău a subliniat că acest conflict înghețat nu poate afecta parcursul european al țării.
Maia Sandu spune că Moldova poate deveni membră a UE fără Transnistria. FOTO: Facebook
Întrebată dacă este adevărată informația conform căreia „Republica Moldova nu poate deveni niciodată parte a Uniunii Europene atât timp cât există Transnistria”, informație lansată în contextul referendumului pe tema aderării la UE din toamna acestui an, Maia Sandu a răspuns: „Noi ne dorim să ne integrăm în Uniunea Europeană reîntregiți, cu conflictul transnistrean rezolvat, dar în cazul în care acest lucru nu va putea fi realizat, suntem gata să ne integrăm în doi pași. Pe de altă parte, ați auzit răspunsul oficialilor UE care spun că acest conflict înghețat nu reprezintă o problemă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui podcast.
Totodată, lidera de la Chișinău a ținut să precizeze că informația este ,,o altă minciună pe care oponenții Moldovei o răspândesc ca să-i descurajeze pe moldoveni și să-i manipuleze ca moldovenii să nu ia o decizie bună pentru ei, ci o decizie bună pentru hoți și pentru susținătorii lor de la Moscova”.
Poziția UE
Anterior, șeful diplomației europene, Josep Borell, a declarat că Republica Moldova, țară pe teritoriul căreia este conflictul transnistrean și nu este soluționat, poate deveni membră a UE, dând exemplul Ciprului, tot cu o problemă teritorială, care a aderat anterior la Uniune.
,,Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu Transnistria, Cipru a devenit membru al UE, având o problemă teritorială”, a spus Josep Borell în timpul Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE) desfășurat în vara anului trecut în Republica Moldova.
Negocieri de aderare, începute
În luna iunie a acestui an, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova în cadrul conferinței interguvernamentale desfășurate la Luxemburg, decizia fiind luată la puțin peste doi ani de la acordarea statutului de țară candidată la Uniune.
Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.
Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, dar Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.
Sursa: adevarul.ro