Maia Sandu: Republica Moldova este ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin. Apel la susținerea Chișinăului

Maia Sandu: Republica Moldova este ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin. Apel la susținerea Chișinăului

Preşedinta Maia Sandu a avertizat că Republica Moldova este ținta unor atacuri hidride finanțate de Kremlin, al cărei scop este să-și asigure la Chișinău o conducere favorabilă precum cea de la Minsk pentru a o folosi împotriva Ucrainei.

Maia Sandu FOTO EPA-EFE

Maia Sandu FOTO EPA-EFE

„O democraţie stabilă este ca un far - o lumină strălucitoare, pe care (Republica, n. red.) Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Având un război în plină forţă la hotar şi fiind ţinta unor atacuri hibride finanţate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea ţării, democraţia Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor ameninţări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viaţă”, a declarat Maia Sandu într-un discurs susținut miercuri seara în cadrul celui de-al doilea summit pentru democraţie găzduit de preşedintele american Joe Biden.

„E clar că Federația Rusă încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, așa încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face, de exemplu, în cazul Belarusului. Ați văzut declarațiile de curând ale autorităților de la Kremlin, precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului. Iată exact acest lucru își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova”, a avertizat ea.

Preşedinta Republicii Moldova a vorbit şi despre efortul autorităţilor pro-occidentale de la Chişinău în vederea consolidării proceselor democratice, referindu-se în special la reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. În pofida provocărilor, autorităţile de la Chișinău sunt hotărâte în angajamentul lor, a dat asigurări Maia Sandu.

„Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eşec al democraţiei - o perioadă de corupţie politică. Noi am iniţiat reforme care vizează eliminarea corupţiei din vamă, din sistemul bancar, din educaţie şi din administraţia publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupţiei din justiţie. Lipsa onestităţii în justiţie sabotează credinţa că democraţia poate oferi securitate, oportunităţi economice şi dreptate”, a declarat ea.

„Da, aceste încercări (de destabilizare, n. red.), evident, pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni și în continuare vom apăra cetățenii, vom apăra independența țării și alegerea cetățenilor, pentru că cetățenii și-au ales această guvernare, doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor, nu este treaba Federației Ruse și nu o să permitem Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne”, a afirmat președinta Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că este important ca statele democratice să lucreze împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea şi propaganda ce ameninţă regimurile noastre democratice, remarcă Agerpres .

La cel de-al doilea summit pentru democraţie organizat de administrația Biden participă lideri din 120 de ţări, organizaţii ale societăţii civile şi companii din tehnologie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...