Maia Sandu l-a destabilizat pe Alexandr Stoianoglo, spune Armand Goșu, cu întrebările despre sacoșele cu bani și înghețarea proiectelor de asistență din România

Maia Sandu l-a destabilizat pe Alexandr Stoianoglo, spune Armand Goșu, cu întrebările despre sacoșele cu bani și înghețarea proiectelor de asistență din România

Istoricul Armand Goşu, expert în spațiul ex-sovietic, reacție rapidă la dezbaterea Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo din turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova:

Dezbaterea de la Chișinău a fost mult mai vie decât tot ce o să mai vedem în România în următorii 20-30 de ani. Acolo sunt alegeri concurențiale, adevărate.

Prima observație ține de capacitatea lui Alexandr Stoianoglu de a înțelege întrebările și răspunsurile doamnei președinte Maia Sandu. E o problemă de limbă aici. Știam că gândește în rusă și apoi traduce în română, dar credeam că înțelege bine limba română.

A doua observație – cred că Stoianoglu a încurcat hârtiile, nu răspunde la întrebările care i se pun.

A treia observație – propunerea cu pactul de integrare europeană propus de Stoianoglu este o găselniță atât de ieftină, încât mai mult irită publicul, care prea e luat de prost.

A patra observație – întrebarea Maiei Sandu despre poziția privind războiul din Ucraina l-a destabilizat total. Tremură vocea, abia se poate stăpâni.

A cincea întrebare – afirmația doamnei Sandu că România va întoarce spatele omului Moscovei și va îngheța proiectele din Moldova îl destabilizează pe Stoianoglu. Aceeași voce tremurândă.

A șasea observație – Maia Sandu mi se pare prea sigură în această dezbatere, într-o societate prea masculină, în care empatia funcționează adesea ciudat. Drept este că Stoianoglu este neașteptat de slab la această dezbatere.

A șaptea observație – Maia Sandu vorbește bine și limba rusă, apoi trece elegant în română și-l întreabă de ce nu vrea ca și alți cetățeni să aibă o cetățenie europeană, cum are el, Stoianoglu, pașaport romanesc. La Carta limbilor regionale, Stoianoglu a punctat. Și insistă că e adeptul UE, pentru protejarea minorităților. Stoianoglu acuză că Sandu a folosit referendumul pentru scop personal.

Mult populism, chiar grețos, când afirmă că e adeptul UE, și repetă de multe ori asta în dezbatere, când el este susținut de socialiști și alte partide care sunt fie anti-UE sau militează pentru amânarea sine die a aderării.

Întrebarea Maiei Sandu cu plasa de bani dată de Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, susținătorul politic al lui Stoianoglo, l-a zdruncinat pe Stoianoglu, care încearcă s-o întoarcă ca la Ploiești. Iar ce spune este scandalos, că dosarul a fost ilegal, că toată ancheta a fost ilegală. Că nu contează ce a fost în sacoșă, că nu contează ce bani erau în conturile din Bahamas pe unde se finanțau socialiștii.

După care urmează o întrebare a doamnei Sandu, cum arată democrația lui Stoianoglu dacă se fură voturi, se cumpără voturi. La care Stoianolgu spune pas.

Ultimul cuvânt al dezbaterii: Stoianoglu (în rusă) bun, știe să genereze emoții, calm, centrist.

De fapt, Stoianoglu are șanse pentru că ia voturile pro-rușilor (anti-europenilor) dar și ale centrului (stataliști, moldovenești). Maia Sandu trebuie să mobilizeze mai multă lume în turul doi ca să câștige. Oricum, Stoianoglu pare să fi ocupat centrul politic din Moldova, dacă rămâne în politică și după ce va pierde, ceea ce-l scoate din joc pe Ion Ceban, primarul Chișinăului, pe care pariază PSD și serviciile de informații, foarte influente pe dosarul Moldova. Partidul PSRM (condus acum de Igor Dodon și care îl susține pe Stoianoglo) repoziționat spre centru sau într-o mare coaliție centristă ar putea lua multe voturi peste câteva luni, la parlamentare.

Observațiile de mai sus nu trebuie să vă conducă la concluzia că Sandu va câștiga turul doi în fața lui Stoianoglu, electoratul din Moldova este puțin previzibil.


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”